Monday, February 28, 2011

What if this is my last words..


They say, we will begin to value something once we lose them. Inspired by Zikri Zaharudin, I gave myself a deep thought. The topic was "What if this is the last time I talk to you? Will you visit my new house?". Erk,aku terus macam terpempan sekejap. SEKEJAP. Masa tengah ambik mood baring-baring nak tidur, otak aku masih lagi ligat berfikir. Oh,perbualan tu betul-betul meninggalkan kesan.

Macam mana kalau ini kali terakhir aku dapat borak, or at least bertanya khabar di facebook dengan kawan-kawan yang dah lama aku tak jumpa. And suddenly received a news he/she has gone. Aku pernah ada pengalaman. Losing a close friend whom I never had a chance to say my last word in which I stated on the older posts. Dan perasaan aku? Cuma satu. TERKILAN.Sampai hari ni. Dan aku tak boleh bayangkan macam mana kalau aku kena menghadapi satu situasi serupa sekali lagi.


Aku mungkin tak pernah nyatakan kepada sesiapa antara kawan-kawan aku secara serius, aku sayang mereka sangat-sangat. Sebab aku bukan penyajak bukan cendekiawan bahasa. Aku tak reti nak main bahasa. Satu perkara aku tahu dan sedar. Kawan-kawan ibarat adik-beradik. Dan macam yang aku pernah cakap dalam post sebelum ni, tinggal di hostel banyak mengajar aku hidup secara adik-beradik dengan orang yang aku tak pernah kenal.

Berkawan dengan semua tanpa kira jantina , rasa hubungan adik-beradik dengan semua kawan tak kira lelaki ke perempuan. Sayang macam sayang adik, kakak and abang aku sendiri. Walaupun ada masa bertikam lidah, bermasam muka tapi tu semua cuma sebagai platform untuk aku kenal siapa adik-beradik aku sebenarnya.

Dan dari sudut lain, ada satu persoalan lain pulak yang aku kerah diri berfikir sematang mungkin.


What if I received my new house before you? I'm sincerely begging, please do forgive my wrongdoings. And please do pay me a last visit as an honour. It would be more than enough. That's all I ever hoped for. I never said I am well prepared for it but let's just face it as an undeniable fact. A promise from The Almighty which will come sooner or later. The Creator knows it all. I am nothing more than a super duper ignorance slave to my BOSS up there. Seriously, I never intend to freak you out, just a lovely reminder to myself.

Kalau kata aku tak sempat jumpa mana-mana kawan aku yang dah lama aku tak jumpa, dan terima berita macam ni, aku cuma nak mereka tahu, aku mungkin nampak keras hati dan tak pedulikan orang. Mungkin nampak leceh dan rumit. Mungkin nampak jahat dan menyampahkan. Tapi hari-hari sebelum tidur aku tak pernah terlepas doa supaya aku dapat jumpa semua daripada mereka sama-sama walaupun sekali.

Untuk semua kawan-kawan aku, tak kira siapa. Aku sayang mereka.

The end.






6 comments:

  1. wah, ada post abt our topic, menarik menarik.

    ReplyDelete
  2. ye. memikirkan soal kematian mematangkan seseorang juga menginsafkan seseorang. bravo. :)

    ReplyDelete
  3. zouk ; yeap. mengenangkan kau lah aku terasa nak post pasal nih. credit to you. =)

    ReplyDelete
  4. mira ; betul. mematangkan dan juga menginsafkan. terima kasih sekali lagi kpd encik zikri. haha..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...