Wednesday, December 22, 2010

Kipas Tersorok



Aku ini bukan penulis tegar. Tidak tercalon juga dalam cendekiawan bahasa. Penulisan pun bukan sumber rezeki aku. Aku menulis sekadar untuk senyuman sepi. Dan aku tak pernah beranggapan sebarang entri aku sebagai sebuah karya. Meminjam perkataan seorang blogger,ya. Aku dengan rasa rendah dirinya menggelarkan semua hasil entri aku sebagai taipan.

Setelah beberapa hari barulah demam ni kebah secara beransur-ansur. Cuma masih tinggal kesan-kesan seperti selesema dan batuk lagi. Dan akhirnya aku gagah untuk meliuk-lentukkan jemari kat depan lappy ni ha.

Selepas lebih 3 jam berborak dengan Akif dekat telefon that night,satu je aku nak cakap. Serious,aku baru kenal kau dengan lebih telitinya! Oh man,where have you been all this while? Banyak yang kau sorok daripada aku. By the way,terima kasih kerana menyebabkan aku tidur pukul 5 pagi. Rekod tu! Tengah hari tu,Haziq called me. Ingatkan apa. Saja cari pasal. I know he misses me. Haha..


Sedang aku membelek-belek handphone lapukku semalam,check punya check inbox aku,mak aih! Ada 2546 messages. Gila apa aku simpan mesej banyak banyak ; nak buat pekasam kot? Haha. Oh. Okay. Biar situ. Belek punya belek,mata aku mendarat pada mesej-mesej yang majoritinya semasa aku masih bergelar penuntut SABDA. Haha.. Daripada mesej-mesej nak pergi makan kat dewan makan sama sama sampailah ke mesej nak masuk bilik study sama sama. Antara mesej berbunyi ;

"Weyh,kau kat mana? Bila nak gi bilik study?"
"Jom gi makan kat DM skarang"
"Tul,kau dah bangun belum? Kitorang kat kelas ni"
"Tul,ada Maggi tak?"
"Weh,ko dah tidur ke? Aku tak boleh tidur ni. Meh la dtg dorm aku"
"Ko ni bila nak tido? Dari tadi jalan je aku tengok!"


Haga~ Sumpah kelakar baca mesej mesej tu. Nampak benar tak bertauliahnya aku sebagai pengawas. Suka hati jantung pisang riang ria ribena aku je nak bawak handphone. Haha. Bukan apa. Untuk kemudahan sendiri jugak. Aku balik naik bas,senang nak contact ayah aku kan? Betul tak? Kesimpulan ; aku bukan penjenayah. Haha. Ala,macam Robin Hood mencuri untuk tolong orang. Macam tu lah. Haha. Faham ke apa aku cakap? Okay,lantak situ.

Teringat pulak masa nak dekat SPM hari tu,dorm aku iaitu dorm pengawas tersangatlah syurga dunia bagi aku. Handphone dah macam tak ada makna kau nak kecoh-kecoh kat dorm tu. Lokasi pulak memang strategik habis ; sebelah rumah warden iaitu Pn.Nadrah. Kami ni jiran warden la kiranya. Janji tak bawak keluar. Pandai-pandai la ngok! Lepas tu,kabut carik port nak charge handphone. Antara istilah yang digunakan "Kau dah bagi baby kau makan?", "Baby kau dah habis makanan ke?" . Haha.. "baby" kami adalah handphone dan "makanan" tu adalah battery. Haila~ kabut je cari nama nak cover. Haha.



*pusing-pusing pen. Okay,idea menjengah. meraba-raba papan kekunci.



Aku rasa sepanjang 2010 aku ada satu pengalaman ni yang aku sendiri lalui. Oh,bernilai teramat tak setanding dengan Habib Jewels pun. Pernah tak anda merasa sendiri perasaan "memangkah" seseorang? Orang putih cakap "banned someone". Haha. Well,aku pernah. Dan itulah pertama kali aku memangkah seseorang secara total. Pengaruh sekeliling kot. Ikutkan dia tak buat salah dengan aku pun. *aduhai,jahat benar aku ni!.


Tapi tu lah. Manusia senang terpengaruh kan? Aku pun salah seorang jugak lah. Haha.. So,aku ni pulak depan orang tu aku tunjuk la muka baik,comfortable semua tapi belakang dia aku kutuk macam haram. Senang cerita,aku macam tak gemar sangat dengan dia. Sebab aku rasa dia macam menjengkelkan kot. Entah,dia tak ada dosa pun sebenarnya. Busuknya hati aku kan? Haha.. Sehinggalah aku belajar untuk tinggal sebumbung dengan dia , maksud aku sepintu. Kami berkongsi pintu yang sama. Tempat aku tidur,situlah dia tidur. Ha,tepat sekali!


As time goes by,I learned her. Aku belajar menyesuaikan diri dengan siapa dia sebenarnya. Aku dengar luahan hati dia hari-hari. Pendengar setia daripada jauh.Oh,kau baik wahai manusia! Sungguh baik! Tak aku sangka ini kau yang sebenarnya sampai aku sendiri perlahan-lahan dah mencampakkan genggaman benci aku pada dia jauh-jauh. Jauh kat dalam hati,diam-diam aku sebenarnya kagum dengan dia. Sangat kagum macam mana dia boleh teruskan dunia survival dia dengan keadaan sekeliling yang melawan arus dia? Sikit pun dia tak ambil pusing. Bukan sikit yang memangkah dia,aku boleh kata satu sekolah. Terkenal dia. Sebab apa? Aku sendiri tak pasti.


Aku mula sayang dia. Aku mula rasa aku tak patut buat semuanya yang aku pernah buat dulu. Dia selalu tolong ajar aku subjek-subjek yang aku lemah. Dia macam cikgu aku. Belajar dengan dia,seronok. Padahal aku sikit punya kutuk dia dulu. Dia bukan tak tahu. Tapi dia masih ada kemanusiaan nak mengajar aku. Rasa berdosa menyerbu. Tapi aku tak pernah cakap kat dia. Diam-diam je. Aku tak nak dia tahu. Sampai majlis restu ilmu,aku menangis peluk dia,cium dia sebab aku rasa aku sangat berdosa dekat dia. Cukup berdosa,betul!


Dia pun menangis peluk aku. Dia sayang aku. Terharu! Dalam hati,Tuhan je tahu betapa aku nak bagi dia tahu yang aku menyesal benci dia dulu. SPM bermula. Aku terkejut dia dapat sepintu dengan aku lagi. Oh,serius terkejut. Masa tu,aku masih manusai tolol yang terikut-ikut dengan keadaan sekeliling. Bila orang lain tak selesa dengan penempatan baru dia,aku pun turut sama. Jahat betul aku! Padahal dia dah banyak tolong aku. Jahiliah kan? Aku tahu. Aku tahu.

Sampai satu insiden,di mana aku jatuh sakit. Sakit perut. Ye,sakit yang teramat sangat sampai aku tak mampu berdiri. Masa tu,kat surau. Esoknya paper Physics SPM. Tengah tengok latihan Physics yang ustaz bagi. Tengah dok membelek-belek helaian latihan yang ditampal dekat dinding surau sambil berdiri dengan kegagahan yang sementara tu,aku akhirnya menyerah. Bendera putih. Tak larat dan akhirnya bersandar kat ceruk surau.


"Korang studylah. Aku tak larat sangat ni. Nanti aku larat berdiri,aku datang balik."

Maka aku pun membusuk di ceruk surau tu,menahan kesakitan seorang diri ditemani handphone di tangan. Sadis kan? Apakan daya aku hanya mampu tengok kawan-kawan lain menambah ilmu mereka. Aku memang tak larat. Sakit! Tiba-tiba datang manusia itu. Yang aku pernah benci tu. Dia satu-satunya yang sedar ketiadaan aku masa orang sibuk menaiktaraf ilmu mereka. Dengan segala usaha yang ada,dia kumpulkan semua salinan kertas latihan Physics yang banyak tu,dan duduk di sebelah aku dengan harapan supaya aku tak ketinggalan. Katanya

"Tak apa kau tak larat berdiri. Kau rehat je kat sini. Biar aku ajar kau sambil duduk okay?"


Dan dialah manusia yang sanggup berlari-lari anak ke kantin membeli susu untuk aku semata-mata nak hilangkan kesakitan yang aku alami masa tu. Ye,manusia yang aku pernah kutuk gila-gila tu! Manusia yang aku anggap tak layak berada dalam society tu! Ye,dialah orangnya. Demi Allah,aku jatuh cinta dengan kau,wahai manusia! Sayang aku pada kau masa tu,Tuhan je yang tahu. Aku tekad masa tu,biar orang nak cakap apa lepas ni,aku dah tak kisah. Aku takkan terpengaruh. Aku kenal kau lebih daripada mereka. Kau lah manusia yang layak digelar kawan.



Teringat masa aku kena gigit nyamuk teruk sangat masa minggu kedua SPM tu,kau tengah-tengah tidur sanggup bangun tolong bubuhkan ubat dekat kesan-kesan gigitan nyamuk durjana tu. Walau macam mana buruk sekalipun aku layan kau,kau tetap anggap aku kawan. Walau macam mana aku kutuk kau,walau macam mana aku maki kau,kau tak pernah ambil kisah semua tu. Aku masih ingat masa aku separuh nyawa berjaga malam nak habiskan baca Sejarah untuk paper Sejarah esoknya. Kaulah yang bertanggungjawab membantu aku belajar. Aku penat sangat,aku tidur. Then,kau gerak aku.


Sebab kau,aku masih mampu study dan celik tengah pagi-pagi buta tu. Kau yang penat membaca. Aku rileks je mintak kau terangkan apa yang kau baca sebab mata aku dah tak larat nak membaca. Walau pun kau tahu aku betapa mengantuknya aku,kau terangkan jugak. Kau banyak tolong aku. Demi Tuhan,aku tak tipu bila aku cakap aku sayang kau. Aku tak tipu kau bila aku cakap kau kawan aku dunia akhirat. Ye,kau kawan susah senang. Manusia tak sempurnakan? So apa nak bising? Haha.. You have my highest salutation,friend! *angkat topi



Conclusion ; never hates a person so much for you never know the reality that lies beneath. She might be the person who is going to be with you during your hard time. Yeah,lesson paling valuable bagi aku sepanjang tahun 2010 since this lesson expand gradually. Aku bersyukur sekurang-kurangnya Allah bukak mata aku untuk tengok apa itu dunia. Tak sama langsung dengan persepsi aku selama ni. Sekarang aku dengan megahnya melihat dunia dalam satu glob perspektif lain. Aku ada glob baru,tak dapat cari dekat mana-mana pun. =D




p/s : SPM really is something. Comes with a package and it is not only revolved around the alphabetical-syllabus lesson. Out-of-syllabus lesson is nowhere to be found. It is not neatly arranged in a book where you can get in a book store but instead you need to move on your feet to explore the truth behind everything. New lesson ; hunt for truth. You will have no regret ; I assure that. =D





Heave In Sight



Jangan bercakap besar. Nanti padah terkena diri sendiri. Ya,satu nasihat yang sangat berguna untuk aku. Semua gara-gara aku menolak payung yang diberikan oleh emak masa hujan. Kononnya aku kebal. Kena hujan sikit tak ada apa-apa. Mak gunalah payung tu sorang. I don't need it. Bongkak lagi ; malam tu mulalah terasa panas satu badan. Panas lain macam. Kepala dah berat sangat macam tampung tangki air. Periksa suhu badan,tahniah! Aku disahkan demam panas. Terlentang atas katil macam pesakit ICU. Haha.. Padan muka kau Nazihah! Degil,taknak dengar nasihat emak! Conclusion ; never go against your mother words or else you might turned up like this stubborn-snobbish sister,okay kids?


Just had a very matured conversation with Farah Adiba Azmy, we talked about looking for a job. Aiming for the same mission ; raising fund to buy our own private goods. Haha.. Highly motivated eyh? Well,currently I'm busy making a survey for any vacancy that suits my schedule. I mean,of course I will not be allowed to work until 1 a.m right? Hell no! So,there are two jobs currently caught my attention. One as a salesgirl and the other one as a book store keeper. Both offer for RM800 permonth. So,mum. Decide for me please? Hee..


As for the four season country,now is the heaven season to enjoy the snow. But differently in Malaysia,during this end of year month,every Malaysian should know we will be gifted with 'tengkujuh' season. Well,dont you guys think Malaysia also should be categorized as four season country? Haha.. Okay,not silly. The throat was like being parched. I can't talk much. Writing is the best way to utter those heart's call I suppose. December is coming to the end. Oh,and goodluck all PMR candidates 2010. Result will be out tomorrow. 2011 is approaching very soon.


Texting with Alia Hazidin this morning,gave me a very deep thought. She said she is at her kampung currently. Have to be a professional babysitter for her siblings. Well,good luck friend! A few texts,and she said she misses school so bad. The same goes to all ex-Sabdarians I bet. She added that watching all the kids buying their school stuffs make her wants to go to school so bad. Then,I said to her "Tu lah. Masa sekolah kita sibuk cakap malas nak pergi sekolah. Bila dah habis,sibuk nak pergi sekolah. Kelakar betul lah". Haha.. Yeah,and I came up with a very reasonable hypothesis. Manusia akan tetap menjadi manusia. Tak pernah bersyukur walau dapat anugerah macam mana pun. Erk..sounds too critical-thinker eyh? Ignore it.


Lying on this bed doesn't give any sign of getting better from this fever. So,I was thinking. It has been a long time I didn't talk to myself about this feeling of mine. Bound to the mentality of a school's girl,I was too occupied with all the people around me. Watching them in every single way is enough to let out of this misery that always being stucked in this memory. I had my biggest laugh when I remembered the time when I fall or should I say attracted to someone called a guy and wrote all about him here. And when I back to school,most of them keep asking who the hell I was talking about in this blog of mine. Well,it was all in the past. And the guy had already known the truth. I managed to teach myself to leave a hole in this heart for someone who deserves it more.


At first,it was all too hard. Everything seems wrong. The feeling was all upside down. Yeah,I followed their advices. Let the time do it's job. Yeah,and now I can stand proudly ; saying I am no more into him. Its a total ZERO! Good job girl. The best part is instead of falling for him,I can now play my role by being one of his close friends. Now,I can smile broadly,knowing I could share every single thing together without having any hesitate be it about studies until love matters. Yeah, I prefer to be in this way. The siblings bond. Its seriously a damn comfortable air. Friends everywhere. A lover is not a requirement but friends are necessities.
And I should give him a great compliment for being a very good listener and my best buddies whenever I'm in need. The 5 star penasihat peribadi terbaik.


The worst part was when I thought my heartless confession towards him(itupun selepas there are no more feelings left towards him), saying...

"Eh,kau tau tak dulu aku pernah suka kau?" big laugh.
*grinning "Eleh,pernah ke kau suka aku?"
*continue big laugh "A'ah kan. Buat rugi suka kau.Eh,tapi betullah. Aku dulu memang pernah suka kau. Betul-betul punya suka ". *serious face.
*grinning continuously "Erm.. Yeah,aku taw."


...
I thought it was going to be a shocking news for him but it was the other way around. Malu gila! Walaupun dah tak ada rasa apa-apa,tapi bila fikir balik maksudnya dia tahu apa yang aku cuba buat selama ni sebab aku suka dia. Haha.. It was the crappiest joke I ever gifted. So,now he knew it. Nak malu apa lagi? And it was all being neatly buried in the cemetery. Haha.. Past and history,okay? And currently, someone caught my eyes. I have been observing this guy months ago. After Hari Guru if I'm not mistaken. For my age,this is what I labeled as major teenager crush,as usual. Till then. Bed is calling, dream is about to arrive. Good night world.



Splitting vision
And I'm eager for this moan
Rhythmic pain flows flawlessly
Circling thoughts give a soft murmur
Unplanned,undecided,unbearable
Turning the coin helplessly
Eyes counseled heart and mind
Always alert for the other side
For miracle can grips
Without any sign.


(adapted from "When Shakespear Whisper" by Nazihah Yahya)


p/s : To him, terima kasih sebab selalu dengar aku nangis,cakap pasal yang bukan-bukan je. Sorry sebab habiskan kredit kau,call aku hari tu semata-mata untuk dengar aku nangis. Haha.. Million of thanks,dude! Sumpah kau kawan paling best! =D



Saturday, December 18, 2010

Off Record



The coldness overwhelmed me. The day seems to suit the heart's call. Nothing much. Just watched a movie,and it was hilarious just as I thought. Oh,and also bought a few books. Spending heavenly,that's my current job. =D


Gasping for this humid air,I am really finding a way to get rid of this particular anxiety out from my head. Missing the place; I mean the people. Where else? Oh,for almost two years spending the most pleasurable and memorable moment there,there are a few incidents I will not,I mean will always remain in this memory card of mine. Haha.. Of course,they were all embarrassing! Allah jelah yang tahu macam mana malunya masa tu. Haha..


The day of Ozzy's and Tot's birthday. Prep malam. They were all planning the best way to prank both of them. And I was a part of the member. Plan asal ; menyimbah air coklat dekat Tot dan Ozzy. Diserikan lagi dengan tepung yang telah dibeli oleh Nadzirul(kudi) pada petang itu selepas solat Jumaat, kebetulan masa tu hari Jumaat. Sebaik tamat prep malam,misi pun bermula. Idea jahat beroperasi. Sebaik simbah air dekat Tot,terdengar jeritan dari kelas Al-Battani. Oh,pesta tepung dah bermula! Mereka semua main tepung. Semua muka dah putih melepak je!


Kami yang still terpacak dalam kelas Al-Farghani,apa lagi. Berpencak silat nak join sekali. Ambik tepung dekat Nadzirul, terus baling kat Ozzy. Waaahh..bertambah-tambah putih Ozzy malam tu. Pesta tepung berjalan lancar. Baling sana,baling sini. Baling kat dia,baling budak tu,baling budak ni. Lari sana,lari sini. Riangnya~ Gedebuk! Adoi,sakit nya! Aku jatuh terjelepok kat atas lantai dekat dengan tangga dekat dekat dengan lab physics tu. Bapak malu! Sakit macam apa. Patutlah,lantai licin dengan hasil tumpahan tepung dan air dekat lantai tu. Habis kotor baju kurung aku. Mintak mintak tak ada orang nampak. Okay,aku rasa selamat. Tak malu sangat. Terus bangun dan toleh ke belakang sambil membersih-bersihkan baju kurung.


Errkk..! Good news. Toleh belakang. Tiga pasang mata tengah memandang ke arah aku. Oh Tuhan! Kenapa mesti mereka yang nampak? Malon,Hanger dan Kudi. Tiga reaksi yang berbeza. Malon ; tengah senyum lebar dah nak sampai telinga kot. Hanger ; muka separuh nyawa tahan gelak. Kudi ; gelak macam puaka,tiada niat langsung untuk menahan tawanya. Gila,tak pernah aku malu sebegini rupa. Mana nak letak muka? Haila~ Okay. Okay. Cool je. "Kau orang punya pasallah. Tau tak licin kat sini." Ceyh,pandai aku cover malu. Haha.. Apa lagi. Laju kaki aku menapak tinggalkan kawasan kejadian. Malu gila! Ah,peduli lah. Janji nak cepat-cepat sampai surau. Isyak pun belum ni. Hahaha.. Penat kot nak bersihkan baju tu!




p/s : Habis solat Isyak,baru nak bukak Al-Quran,baca surah Al-Mulk, aku dengan tidak semena-mena nampak Zouk dan yang lain-lain tengah ketawa macam hantu depan pintu surau,sambil memandang aku. Tak lain,diorang mesti dah tau pasal insiden aku jatuh. Tak guna betul budak-budak ni. Kaki gosip!


Friday, December 17, 2010

Psychiatry Pills



*the only exception by paramore mode


Looking for a perfect video to be watched,so I've decided to lay down my fingers on this keyboard,typing some nonsense or might be a silly crap just to be my psychiatry pills. Haha.. So,as I am hunting for words to be shown,suddenly my mind remind me of the incident. Yeah,that incident. The day when I was officially experienced the sweet seventeen.

Beginning of the day. Memang hari bertuah. Coincidently,Chemistry paper for trial was on 23rd August 2010(which was my birthday). Memang untuk pertama kali dalam hidup,aku terasa aku terpaksa melupakan nikmat menyambut hari jadi disebabkan adanya paper Chemistry. So,tepat jam 12 tengah malam aku pun melangkah dengan riang ke dorm Farah tanpa mengharap langsung ada yang akan ingat birthday aku(ceyh,statement nak poyo je!). Niat utama ; study bersama Farah. Betul,tak tipu! Haha.. Sebaik tiba,aku dengar ada nyanyian "birthday song" berkumandang. Sekali pandang,alahai.. Budak Form 1 tu. Kawan-kawan dia wish birthday dia. Haha.. Perasan je aku! Eh,dik. Kita sama-sama tua lah. Haha..


Mereka yang lain pun semua buat muka seposen tak paham. Aku pun malas nak cakap apa-apa. Faham-faham. Semua under stress untuk paper Chemistry. By the way,terima kasih Kementerian bagi aku hadiah paling best in my whole lifetime. Haha.. Tengah borak-borak mukadimah kejap dengan Farah,tiba-tiba aku dikelilingi ahli dorm BP12 yang dengan tidak semena-mena menyanyikan lagu "birthday song". Sumpah lah terharu kot! Ingatkan semua tak ingat. Terima kasih kalian telah membuatkan aku tersenyum sendiri di kala bulan terang bercahaya.


Satu malam aku dengan Farah tak tidur. Study punya pasal. Cara menyambut birthday paling seksa aku rasa. Haha.. Again coincidently,it was a fasting month. Tak rasa macam nak pergi DM untuk sahur pun,so aku dengan lemah longlainya pulang ke dorm untuk jamah air mineral sikit,buat syarat. Bukak je pintu locker,terpampang dekat cermin hasil contengan Aja menggunakan highlighter hijaunya "Happy Birthday,Tul. Kau dah tua! Sorry tak ada hadiah". Haha.. Adoi~ pagi-pagi dah buat aku gelak. Thanks Aja.


Solat Subuh. Badan macam haram lesu. Tapi digagahkan juga. Paper kejap lagi ni. Haila~ Terima ucapan hari jadi daripada Mimi,Ci'en,Hana,Mira,Ana dan yang lain-lain. Aku syukur sangat. Birthday aku masa exam. Jadi tak adalah mereka yang sangat geliga itu boleh kenakan aku. Exam,blah blah blah. Maka paper 3 pun tamat. Mood nak happy sebab birthday girl pun lenyap. Right after the paper,we all went upstairs to put our books in the class. Sebaik jejak kaki dalam kelas, whiteboard kelas dipenuhi dengan ucapan-ucapan harijadi oleh Farghanians yang sebenarnya tak lupa pun harijadi aku. Haha! Thanks ye Farahin,Dijah,Purung,Ba,Jaris,Adik,Wan,Jebat,Aja,Nad,Tot,Nanad,Atin,Azzy,Sai dan yang lain di atas ucapan itu.


Selepas bergelak ketawa dengan ucapan mereka yang cukup untuk aku ketawa satu hari tu,aku bergerak pulang dengan Aja. Lalu ikut belakang surau. Lagi dekat katanya. Tiba-tiba ternampak Ozzy baru nak berwudhu'. Kantoi tak Zohor tadi. Haha! "Sampai hati kau tak wish birthday aku!" (menagih simpati!). Ozzy"Oh,aku lupa. Seriously lupa. Eh,meh sini". I asked him why. Ozzy pun memulakan cerita,"Kau taw,aku bukan tak ingat birthday kau tapi tu lah. Sibuk dengan exam semua kan,so aku pun......" dan itu dia,lemparan air terbaik daripada Ozzy. Habis basah tudung aku. Memang aku kena tipu dengan kau hidup-hidup. Happy Birthday,Tul! =P


Balik dorm,ingat nak bayar hutang tidur. Sekali Shima menyampaikan pesanan, "Tul,Cikgu Shahrul ajak kau dengan Hazimah keluar pergi bazaar Ramadhan." Oh,gembiranya.......kalau aku tak exhausted tahap bateri dah kong ni. Dahlah puasa. Tak apa,dugaan. Letak beg,capai je beg duit terus ke dorm Hazimah. "Zimah,jom! Cikgu Shahrul ajak sekarang kan?". Berapa kali ulang-alik rumah cikgu dengan sekolah sebab cari cikgu tak jumpa. Bergerak ke bazar simpang empat. Sepanjang perjalanan,cikgu buat lawak antarabangsa dia. Sumpah aku,Fikar,dengan Zimah tak tahan nak gelak. Ucapan hari jadi terbaik daripada Cikgu Shahrul(mentor aku).

Cikgu : Cikgu nak ucapkan tahniahlah kepada Izzatul.
Aku : (tiga-tiga muka pelik) Huh? Kenapa ye cikgu?
Cikgu : Kerana kamu telah berjaya sampai ke umur 17 tahun ni. Bukan senang.
Aku : Err...Haila~ ingatkan apa.(sambil ketawa)
Cikgu : Paper tadi macam mana? Seronok?.....
.......
.......
.......
*ok stop


Sampai bazar,semua nak beli makanan sendiri. Aku pun sama. Tapi tak tahu apa nak dibeli. Yang dua orang lagi tu dah melilau ke mana entah. Sekali tengah nak beli-beli murtabak,baru ingat nak bayar. Cikgu offer nak belanja. Aiseh..rezeki jangan ditolak. Malu pulak aku. Jalan lagi. Ingat nak beli nasi lemak kukus,baru keluarkan duit,cikgu dah siap bayarkan. Alamak,ni yang rasa macam terharu ni. Jalan lagi. Nampak laici kang. Aku yang batak ni,tak tau lah rasa air tu. Gatal mulut cakap air tu cantik. Ambik kau. Cikgu belikan terus. Suruh aku rasa. Haha.. Terima kasih cikgu. Sumpah terharu!


Sampai dorm,badan dah bau. Waktu pun dah pukul 6. Kena siap-siap nak pergi berbuka lagi ni. Malam tu,serius cakap,aku terawih tak khusyuk pun. The tiredness overcome everything. Aku cuma tahu aku nak tidur. Badan dah macam mayat bernyawa dah. Balik terawih,tanpa fikir sebarang kegiatan lain,sampai dorm,campak telekung,rebahkan badan. Ah..lega kot! Ingat nak rehat-rehat je,sekali aku tertidur terus. Apa punya sengal lah birthday girl tidur awal? Haha..


Tak lama tu,ada orang kejut aku. Oh,Suhaila. Dia bagitahu budak-budak BP09 buat hal. Some kind of misunderstood. Apalah nasib jadi PKR. Hal anak buah kena ambik tahu jugak kan. Tengah aku hilang separuh nyawa ni lah korang nak gaduh? Gaduh nanti boleh tak? So,dengan keadaan separuh sedar tu,aku pun ikut lah dia pergi dorm 9 tu. Mata dahlah cukup pedih sebab baru bangun,otak pun baru tengah nak start menjana kewarasan,tiba-tiba diorang gaduh-gaduh pulak depan aku. Aku pun terus bertanya "Apa jadi ni?Cuba duduk elok-elok,bincang". Masa tu,memang dah tak mampu nak berdiri. Mata tak boleh buka,kaki pun lemah longlai. Jadi,aku pun duduk dekat depan dorm tu. Lantak koranglah nak gaduh.


Environment sekeliling sikit pun aku tak perhatikan. Tengah loading kejap,dengar mereka cakap-cakap apa entah,tiba tiba. Booshh...!!! Simbahan air yang macam haram baunya kena dekat atas kepala aku dari belakang. Baru nak bukak mata,tiba-tiba kena lagi simbahan kedua dari depan..dan ketiga..dan keempat. Haha.. Ya Allah! Bau longkang mana korang bagi aku ni? Ada intipati siap. Ceyh,rupanya semua tu lakonan semata-mata. Lepas tu,baru semua wish Happy Birthday! Silakan. Hadiah terbaik. Satu aspuri tengok. Baik punya diorang simbah aku dekat dataran tu. Aku lupa hari tu adalah last day exam. Memang patut lah pun aku kena cukup-cukup.


Haha.. Memang terus segar aku masa tu. Tak mampu nak buat apa. Gelak jelah. Dahlah licin lantai tu. Tak tahu nak buat apa. Rasa kelakar sangat. Kena tipu hidup-hidup. Ni nasib baik tak ada prep sebab bulan puasa. Kena kat Aspuri je cukup. Hadoi~ memang terus capai tuala aku nak mandi. Baju dah basah melekit-lekit,mandilah hoi! Tengah mandi,ramai pulak anak-anak buah menjengah ke toilet menjerit nak wish birthday. Terharu! Antara muka-muka yang berjasa adalah Hana,Mira,Aja,Nad,Cien,Farah,Nani,Syaza dan juga pelakon-pelakon kerana berjaya menipu. Haha... Memang takkan lupa sampai bila-bila! After all,that's why it is called SWEET SEVENTEEN,right?



p/s : Kenangan pertama dan terakhir dekat SABDA. Tak pernah aku sambut birthday hari sekolah! Thanks to the crew kerana menambahkan collection baju aku untuk dibasuh. Tau tak susah gila nak hilang bau tu? HAHAHA.. =P






Monday, December 13, 2010

They Might Say..



*in the "i'll kill her" by soko mode


Sungguh tidak keruan dan tidak betah aku bertapa dalam rumah yang dipenuhi dengan teknologi yang tak berapa canggih ni. Dalam proses mencari idea melengkapkan buku poetry aku sambil menghirup nesvita honey di tengah malam ni,aku memang dalam keadaan nazak. Nazak kebosanan. Empty. Yup,seriously,its the emptiness that fill in the mind and rationality. Haha..

So,I'm not really going to make some report of today's activity. Bosan. Tiba-tiba papan kekunci memanggil aku untuk menyuruh jari jemari menari menaip sesuatu. Isu apa? Tak pasti. Entah. Yang pasti,aku memang gembira sekarang ni. Spending my leisure quality moment while busy mending the broken pieces of me.

So,tadi aku nampak dia online dekat FB. Nak tegur kat comment tak berani. Banyak kali fikir,akhirnya aku batalkan niat. Berapa kali dah aku batalkan niat. Haha.. Mungkin kedengaran bongok bongok je,tapi tulah dia. AKU TAKUT LA NGOK! Tak apa.Biarkan dia.

Okay,now let's talk about the current issue. Haha.. Aku ingat keadaan di mana "confession-to-the-person-you-like" hanya dekat SABDA je. Rupanya bila balik rumah, semua kawan-kawan pun berjangkit. The latest one,best friend aku. Haha.. Apalah agaknya perasaan bila buat confession kan?

Confession doesn't always come with a pleasurable package,itu bagi aku. The way I see it. Variety colour of situation I watched and all of them are highlighted with one word-BRAVERY. So,does it make a sense when a girl make a confession towards a boy? Who cares about it. Its better now or never. Pengakuan dibuat,respon diterima tapi jawapan masih tergantung. At least the other party know what's the feeling lies inside.

Tapi lagi best bila tengok confession towards a girl from a boy who has been watching the girl since a year ago. Able to adapt with the fact of "never put hope and never give hope". This guy owned my highest respect for what he has done. The misery that hunting him was never being shown to the public. Misery of waiting for an answer. Semua ingat dia act cool je. Itu satu keadaan confession yang paling menarik bagi aku.

Paling dramatik confession di hari akhir persekolahan selepas semua paper exam habis diduduki. Right after semua paper habis. Drama kan? Saat di mana kali terakhir semua berjumpa,bertentang mata,bergelak ketawa,itu dia. Dia memulakan langkah. Haha.. Ini sumpah telenovela.Aku tak tipu. Walaupun tak berpeluang tengok dengan mata kepala sendiri,tapi sebagai mamarazi terulung,at least I get the honoured to be among the people yang tahu lebih awal. Haha..


So yang lain mostly mengamalkan prinsip "hubungan dua hala". So,tak lah sedih sangat sebab mereka tak boleh dikategorikan dalam kes "unrequited love". Haha.. Mungkin sekarang kita memandang serius isu-isu sebegini. Or should I say it might affect us emotionally. Tapi teringat kata-kata someone from SABDA "As I looked back at all of these incidents one day,I'm sure I'll be laughing like hell".



Waving a word
As pages standing
Grinned helplessly
Unintended scretching
A full-melody tuned



nota kaki : Maaf kepada sesiapa yang terlibat secara langsung atau tak langsung. Penghasilan karya suka-suka.




Sunday, December 12, 2010

Topeng Imaginasi


Okay. Memandangkan sekarang ni aku punya post bakal berterabur disebabkan mood aku yang tidak menentu untuk menulis blog,maka aku bertekad untuk tidak menulis setiap entri aku menggunakan satu bahasa aje. Seronok apa satu malaysia. Ahaha..

Looking back at those photos(one of them is the above one),my heart suddenly receive a call to make a very short(err..maybe not too short) conversation with this territory of mine. Feeling this out of blue sense of writing,typing on this keyboard doesn't give any track for me to really draft the perfect word to be thrown out. So,cara penghasilan karya bersepah di sini. Harap maklum.

Do not really talking about the flashback, this exploding voice is really finding its way to say it out loud. Terasa macam nak katakan sesuatu. How does it feel when people around us,I mean the close ones use us for their own benefit? Kepada sesiapa yang aku pernah lontarkan soalan itu,just keep reading this. Why does my question sounds too harsh eyh? Well,that's exactly apa yang otak aku tengah ligat fikirkan sekarang.

Bila kita rasa orang hanya perlukan kita di saat dia rasa dia tak ada tempat nak bersandar atau bila dia ada kepentingan dekat kita. Salah kita ke untuk terasa nak mengelakkan diri daripada terus berjumpa dengan mereka? Apa punya soalan laah.. Mungkin agak kedengaran macam "entah-apa-apa" punya soalan tapi itulah dia. Bila otak jahat mula datang,rasa macam nak balas dendam je tapi tulah. Asyik berdendam bila nak habis? Haish~

Well,merely a crap but at least I know I am telling the truth. And oh,oh. Living in a hostel has thought me in every single day that we need all the characteristics required to adapt with the situation. Situation doesn't give any seeds of sympathy,okay kids? So we have to act. Or some people might even say it is actually being a hypocrite? I don't give any denial nor support towards it. And even the closest one is not the one to be trusted most. Because I learned too, 'sometimes the one we love most hurts us the deepest'.




When the eyes struck
Nothing seems to be seen
Invisible fading take over
Nailed for waiting
Miracle knocked and kneeled
Taking the stone lies beneath.





*Oh,currently in a process of the making of my own poetry book called "When Shakespear whisper", poems originally created by me,so every quotes from now on in every post of mine,will be a part from the book. Hee~ (promosi yang tak berapa menjadi!)*big laugh together!



*A whole-hearted trash created in the middle of night. Might be too ugly to be presented. Btw,hell I care? (*gambar hiasan semata)



Thursday, December 9, 2010

End Point


*currently in "graduation" by vitamin c mode


So this is where the end point meets. Finally everything comes to an end. Bak kata Cik Adaa, "all good things will come to an end". This blog had been left for ages so I guess I should make some updates.

Sumpah banyak benda to be written. Tapi everything is mixed up. Bermula dengan kisah di mana sekolah sudah mula kosong apabila pelajar2 form 1,2 and 4 balik dan pulang ke rumah masing-masing. Terasa sunyi jugak lah. Macam senyap je surrounding. Program ulangkaji bersama cikgu pun bermula. Surrounding just like masa perkampungan ilmu.


Perpindahan dorm secara besar-besaran. Berkampung di dorm BP04. Masa tu,masing masing struggle. Tidur pun bersepah je. Tak ada quality sleep langsung. Haha.. Time ni lah mula nampak pasangan pasangan yang tak pernah diketahui pun sebelum ni. Haha.. sumpah sedih bila ingat balik! Oh,by the way,lupa nak cakap pasal kad yang diterima masa hari jumaat yang semua budak-budak balik tu. Thanks to citrine's citizens kerana membuat kad itu. It really means a lot. Terima kasih eyh! I'll look after it elok elok.

Then,sambut Hari Raya Korban di SABDA buat kali pertama dan terakhirnya. Wuuhhuuu..sedih! Sembelih lembu dan melapah daging secara beramai-ramai. Sayu kot time tu. Ke hulu ke hilir tengok semua nya. Badan seriously bau lembu lah. Macam haram j**** dah bau aku satu hari tu. Off to dorm,mandi la hoi.. The shower is waving to me!

Lepas tu,SPM start. Macam haram tangan shaking masa first day. Tulis karangan tangan dah macam parkinson. Apa laa.. Cuak punya pasal. Padahal tulis karangan je pun. Then,hari berlalu macam tak terkira. Rasa macam sehari macam sesaat dua.

Sampailah ke hari paper 3 biology. Masa tu,sumpah tak tipu sedih dalam hati Allah je lah yang tahu. 11 tahun sekolah and finally aku dah takkan pakai uniform sekolah dah. Parents dah keliling dewan tu macam apa. Aku buat paper 3 macam half-hearted je. Psycho dowh! Masa tu fikir nak habis cepat. And then,habis paper ingatkan boleh terus salam-salam. Ustaz Mad bagi amanat terakhir dia. The best part was when he asked us to fill in borang pulang bermalam. Ahaha.. Apa la Ustaz. Bikin nangis je.

Too bad,Topeng(our KB) ingat nak buat last meeting satu batch lepas paper tp tak kesampaian sebab semua dah sibuk dengan parents masing masing. Sorry to kawan-kawan yang aku tak sempat nak say goodbye. Rushing at that moment. Salam and say goodbye dekat yang mana sempat jumpa. So,this is where the end point meets. The end of SABDA's story.




*on the way back,hampir 5 org SABDA yang aku jumpa makan di restoran yang sama dengan aku. SABDA oh SABDA!
haha..




As tick getting closer
Reflection can't be erase
Memories to be cherish
Ignite in every glimpse
As time cannot be turned back
A perfect lullaby
For a dream-hunter.



Thursday, September 9, 2010

Masih Bernafas

Sekian lama menghilang. Aku dgn megahnya ingin mmberitahu yg aku masih lg hidup,alhamdulillah stlh sekian lama blog ini ditinggalkan. Haha.. Gaye cm duduk London,pdhal bagan datoh je kot.. ahaha.. Takpe2.. lg brapa bulan je then I'm free..
Btw, byk gila kot cerita yg nak di "story telling" kan tp ada urusan lain menuntut komitmen aku.. Yela..sebulan lebih terperap kt ceruk dunia tu. Plg latest,batch aku iaitu first batch SABDA akan organize annual dinner bertemakan ARABIC NIGHT. So,agak confuse jugak la what kind of outfit yg sesuai. Semua cam tercangak bangak je.. Andalasians,korang janji nak gather before aku balik an? tunaikan janji2 anda semua ye.. Haha..

Ha..sebelum terlupa..





p/s : Kpd semua BATCH COMMITTEE, sila jalankan tugas tugas anda dgn jayanya kerana sy tidak boleh bekerja selagi anda semua goyang kaki..

yang ikhlas,
S/U batch( nova x)


Saturday, June 12, 2010

Back Off



Where should I start? Everything is messed up. Trying to hide behind the wall of concrete truth,that is what I am currently doing. For more than two months I neglected the heart's call as I was busy mending the pieces of broken fragile soul,finally I managed to build the strength to wake up from this bad dream. Still remember when you came and asked me to spill out everything to you? "Its not good to keep your problems alone",the phrase that belonged to you. But it seems I took the wrong steps.


Sometimes I do think how I could trust you to hold such secret? You know the whole story,dear friend. Story from both sides. You know everything I feel inside outside. You know what I expected from you. Do you still remember when I used to tell you the incident that happened in the drama almost every night? It's because I trust you. I believe you are a friend. But you turned everything upside down. Sometimes I do think you are doing it on purpose,to be honest. Or should I remind you,that you owned the "special" one to think about?


Sometimes I do have the regrets for telling you the thing you shouldn't know. You destroy the trust discreetly in your own way. A great compliment with big applause should be given to you. That's very versatile,dear until I can't even read it from your eyes. Hurting me from the way you act,congratulation superb actress! You wrenched things that used to be beside me though you know how I could get hurt. Two thumbs up for your acting,professional actress.


Please, I can't go any further with this. Please put off those masks and show the world the reality that lies beneath it. Why should you turned things worst? If only I could say right in front of you, "You dont deserved to be trusted". Dear friend,if by watching me endure the pain and heal the wound specially created by you could bring the shine of happiness in your life, million of thanks to you. Regardless of what happened,you are still a friend but the scar made by you will always remain deep inside this heart.

This is what I wrote on my table ; just in case my tears would come out.




The girl who seemed unbreakable- broke.
I finally give up and back off from this game.
Congratulation for both of the fantastic casts.
You are no longer a part of me.
Thank you for showing me the path to get myself out from this drama.
This is the end.



Thursday, June 10, 2010

Lampu Malam




Akhirnya aku kembali ke rumah dan akhirnya blog ini dikemaskini juga setelah segala ilham aku untuk mengisi kekosongan blog ini terbang bertebaran. Masalah emosi datang lagi. Maaf rakan-rakan. Hari tu cuti wesak,aku bukak blog. Tapi inspirasi yang aku tunggu tak kunjung tiba. Jadi,aku nekad tinggal kan blog kudus ni tanpa sebarang catatan terkini aku. Masa bersendirian dah cukup. Sekarang aku rindu tahap cipan kat blog ni mengalahkan rindu aku kat bantal busuk aku . Tu je yang aku mampu cakap.

Semalam balik Klang naik bas sekolah. Naik sekali dengan budak-budak KL Sentral. Bas gerak pukul 2 tapi 1.45 seat belakang semua da penuh. Budak-budak laki conquer. Tak guna betul. Yang turun Shah Alam naik van sekolah. Naik-naik bas,Ali bagitaw yang pakcik tu ikut highway Bidor jadi budak-budak KL Sentral turun dulu. Cis,bencana sungguh! Haziq ajak turun KL tapi aku menolak. Next time ok,ziq? Bukan apa,malas nak tunggu ktm. Dah nak sampai KL sentral memang lama gila stuck dekat plaza tol nak keluar highway tu. Memang kena bahan jelah aku sepanjang nak sampai tol tu. Redha~


Setelah anak-anak KL SEntral turun,maka senyap lah bas tu. Selamat jalan romeo ; adat, faisal,baby,faiz kamar(haha!),ba,purung,dzahier(betul ke eja?),ali,faris,haziq,taib,wan,aizat,fikar,syafiq,jaris dan bye kepada yang lain-lain maka bas pun bergerak. Jaris sempat berpesan kat aku buat essay. Haha..aku tunggu essay kau jaris! Tinggalkan KL terus ke Klang. Waaahhhhh!!! Sumpah dahsyat! Kesesakan lalulintas yang dahsyat! Memang stuck almost 2 jam jugak. Bapak boring.


Sekali dah sampai Klang,pakcik tu boleh bantai nak hantar dekat station bas yang lama tu. Aku dah pelik. Apehal pulak pakcik ni? Kata turun Klang Sentral(KS). Ni bukan Klang Sentral. Ah,sudah! "Lu kencing gua!" ,bak kata drama sebabak arahan pelajar sabda. Lepas tu,stop sekejap. Akhirnya,pakcik pun buat pengakuan bahawa dia tak tahu jalan ke KS sebab tak biasa dengan jalan Klang. Maka meronda-ronda kota lah kami dengan megahnya bersama bas sekolah menuju KS. Boleh pulak pakcik tu bantai buat lawatan sambil belajar dengan kami sampai ke malam.

Akhirnya sampai jugak. Terima kasih pakcik sebab bagi pengalaman pertama kepada saya merasa perjalanan dari bagan datoh-klang selama lebih 5 jam. Nasib baik bas cantik. Duduk lama-lama pun 'Aiman tak kisah'. Haha...
Shiro jadi penyelamat. Hero of the day ; Shiro. Thanks Shiro sebab tunjuk jalan kat pakcik tu.


Turun je bas,dah nampak ayah. Haha.. Kesian ayah. Tunggu 2 jam lebih. Takpelah,tu lah namanya pengorbanan,ye tak? Heee~ Boleh pulak ayah gelakkan aku lepas aku cerita semua telenovela yang tak berapa nak panjang tu. Free-free je aku kena gelak sebab ayah kata aku kena tipu dengan pakcik driver bus tu. Ceh,bukan nak simpati. Takpe,anak solehah~




Monday, April 19, 2010

Looking Back





In another a few hours, I'll be going back to SABDA. A lot of stories to tell, but I don't think I have that much of time to waste. Sports Day, KESUMA and other events that I might forgot.
But all of them will still be in my memory. Oh,Citrine dapat juara keseluruhan. Wah,akhirnya Citrine bangkit setelah kalah teruk masa Larian SABDA. Congrats,Citrinians! Sayang Citrine sampai mati! Kalau sempat,nanti I'll update everything. Sekarang tengah rushing macam kucing nak beranak. So,let the photos tell everything.




We put different masks everyday
until
we never know which one is real




- Nazihah Yahya






Drawing The Border


27th March 2010
-KESUMA peringkat kebangsaan. Semua SBP terlibat. Seawal 6.20 pagi kami sudah berdiri megah di sebelah bas sekolah kebanggaan kami bersama bagasi masing-masing. Lepas masukkan barang-barang dalam bas,terus gerak pergi SEMESTI. Tunggu budak SEMESTI sebab kami naik bas mereka. Perjalanan kami sgt senyap. Lepas beberapa jam,ambik barisan pemimpin INTERSABER. Jalan lagi ke depan,ambik students KUSESS. Akhirnya penuhlah satu bas. Dan kontinjen sekolah kami yang paling ramai; 12 orang. Sekitar 12.30 macam tu,kami sampai di sebuah sekolah bernama MOZAC(Sekolah Menengah Sains Muzaffar Syah),Melaka. Angkut barang keluar,terus mendaftar.


Rupanya di sana,kami di hadiahkan dengan satu rumah sukan baru ikut nama bekas PM. And I've got Abdul Rahman's house. Warna kuning,again! Sama rumah dengan Akif. Lepas tu,masuk dorm,unpack barang. Kenal-kenal dengan budak-budak lain. Ada SESERI,KISAS,SMSS,SEJIWA,SMS Tuanku Jaafar and ada lagilah yang terlupa tu. Mintak maaf ye. Petang tu,ice breaking. Sumpah best!


Malam ada program Rumahku. Kena design logo,cheers dan moto untuk rumah. My group ditugaskan design logo. Havoc gila! Semua blur tak tahu nak logo apa. Macam-macam idea keluar. Finally we came up dengan satu logo yang sangat kreatif. Bermotokan "Desire for Glory".


28th March 2010
- Aktiviti pertama ceramah dalam dewan. Ngantuk tahap dewa. Tapi masih mampu bertahan. Mata dah berair macam banjir. Dahlah pakai blazer. Panas tahap 10 skala ritcher. "Peranan Ketua Rumah dan Penolong Ketua Rumah". See? I still remember the title of the topic. Membuktikan saya tidak tidur. Hee..

Lepas lunch,ceramah lagi. "5 Practices of Examplary Leadership". Yang kali ni,memang tewas. Tapi tewas dalam 5 minit macam tu,and mata terus segar. Petang tu,ada aktiviti "Kembara Minda". Outdoor punya aktiviti. Main macam sukaneka dekat padang. Rumahku menang 2 games out of 3.


Malam pula,taklimat untuk "leadership outreach". Penat gila yang ni. Dapat satu group dengan budak SEMESTI,INTERGOMB,KISAS,MCKK and lain-lain. Organized a program wasn't an easy task. Pukul 1.30 baru dapat balik dorm.



29th March 2010
- Naik bas MOZAC pergi SMK TINGGI (P) Melaka. Sampai je terus manage budak-budak tu. Proceed with our program. Semua enjoy. Sekolah tu cantik sangat. Siap ada Galeri Seni. The prefects juga baik. Habis program,balik sekolah. Aku dan budak INTERGOMB,Imran represent our group about rumusan program.

Petang ada Explorace. Enjoy gila gaban sebab dah nak balik. Lelaki kena ikat dengan kerusi sambil bawak belon isi air ; Perempuan bawak mangkuk isi air warna atas kain putih. Susah gila! Tapi akhirnya group kami yang paling speed sebab air dalam mangkuk banyak yang dah tumpah. Memang kena bahan jelah dengan group lain.

Malam ada ceramah lagi. Tajuk tak menarik hati. Tapi semua kena pakai baju batik. Kabut maghrib tu semua gosok baju. Nasib sempat. Memang mengantuk tahap cipan nak beranak masa dengar ceramah tu. Nasib baik Akif duduk belakang aku. Each time nak tertidur,dia sepak kerusi. Ngahaha..



30th MArch 2010
- Majlis penutup. Touching gila. Rasa macam tak nak balik je. Semua layan lagu "warisan" which was our theme song sepanjang kursus. Semua peluk-peluk. My house jadi juara keseluruhan. Bangga pulak! Haha.. Masa nak balik,sempat jumpa Kapten Rumah,Akmal budak SBPI Jempol. Wish dia gudluck and borak-borak sikit. Then,sayonara.

Saturday, April 17, 2010

Behind Reflection


May is coming very soon. It means the deal that I keep is coming to it's deadline. That day, I had a short conversation with Ba. Ba asked me again about my "sayang mati". I told Ba that I'm the type that once I fall for someone,I won't look for anything else. Ba said "Bahaya kau ni weyh". Haha..

Ba dare me to spill out all my feeling towards my "sayang mati". Haha.. There's no way I would do it,Ba. Kalau kau nak aku mati,mungkin aku akan buat. Haha.. Dahlah jumpa hari-hari. Ci'en and Aja remind me for so many times about the deal but it seems that I just don't care about it. Let it be. I don't care if I would be the loser's side. I still want to stick to what I'm holding right now. Getting comfortable with it though I have to put different masks each day. Say I'm mad? My pleasure.


Right now, as I'm trying to get over my deal, I finally met someone who I suppose could make me see the way to fade the memory of him. I guess everything began on Sports Day. And now,I feel the happiness whenever I saw the "someone". Looking for him everyday.




My life has a superb cast
but
I can't figure out the plot.



-Nazihah Yahya-



Halusinasi Kabur



"Dia" cukup benci bila dihimpit. Dihimpit antara "kemahuan" dan "keinginan". Dua benda yang dia pasti tak ada siapa boleh pilih dengan adil. "Dia" sayangkan "kemahuan" tapi juga rindukan "keinginan". Tapi "dia" sedar "dia" tak boleh dapat dua-dua. Semalam "dia" terima sekeping surat daripada "keinginan". "Keinginan" menyatakan sangat merindui "dia" yang dahulu. "Dia" sudah jauh berubah. Tidak rapat dengan "keinginan" macam dulu-dulu. "Dia" cukup tersentuh. Dalam masa yang sama,"kemahuan" juga sudah menjadi keutamaan "dia" kini.


Satu solusi yang "dia" mampu fikirkan kini ; "dia" mahu berhijrah. "Dia" mahu tinggalkan semua yang ada padanya kini. "Dia" mahu kembali kepada keadaan sebelum "dia" mengenali dunia baru ini. Ya,itu sahaja solusi yang ada dalam kotak minda "dia". "Keinginan" dan "kemahuan", dua-dua menyayanginya. Logik pula dah tak mampu nak berkata apa.




Friday, March 19, 2010

Losing The Grip



Hujan lebat. Otak ligat menari zapin fikir aktiviti terbaik(selain belajar). Buntu. Sakit dekat leher tak hilang lagi. Malam tadi aku boleh bantai tidur depan desktop beralaskan keyboard; berbantal peluk kan speaker ; ber''alarm clock'' kan mouse. Dengan bahagianya aku menikmati malam. Ahaha. Sedar-sedar mak kejut,leher aku terasa macam ada pertandingan tarik tali anjuran urat saraf sedunia. Sengal satu badan. Satu hari kepala senget sebelah. Semuanya nampak senget di mata aku hari ni.


*Switch mood : English

Last night,I had a very good conversation with a friend. An old friend. We talked about so many things and mostly are crap. A topic was chosen. Changes. Haha.. He said that I'm changing. I'm not the person he used to know but he still can see the old me. I replied,changing for good isn't a sin. I told him about so many things that happened to me since I entered a territory called a 'boarding school'.

Friends are everything ; that's what I learn since leading the hostel's life. And slowly,we can see they are changing day by day. What hurts the most ; the changes make them became a new person. Someone we never know or precisely ; a stranger. Losing a friend isn't easy. As for me,it is almost unacceptable.


I miss the moment when both of us care about each other. Always know that we stand on the reliable bridge. When I need someone to share problems, I should have no worries as I know you would be the best listener I ever had. And the most incredible thing I will never forget ; this friend will always be the first person to detect whenever I am facing conflicts inside. One of the superb psychic.


I miss the moment when we could tease each other. Telling jokes with the uncontrolled laughter. Sharing every single thing together. I miss the moment when you would come and asked me "Are you okay?', and you will always try to figure out the solution for me.


I miss the moment to know that you had learnt to put the trust in me when you would voice out your problems. I miss all those days. Now,there's a distance between us. We are taking our own path. No one to be blame. We met,we talked but there are words I couldn't say. Things are not the same as it used to be. The only thing I need you to know, I am grateful for having the chance to share a bond called friendship with someone great like you.



When life does not find a singer
to sing her heat,
she produces a philosophy to
speak her mind.





** Emosi sedang menguasai tulisan . Harap maklum.



Wednesday, March 17, 2010

Rhythmic Voice



I miss my SABDArians to be honest. Haha.. I still can't forget the time when we held a conference at the back of the class when the teacher wasn't in. The panel were me,Nad,Aja and Ba.

The motion was 'Sayang Mati'. New terms that we used for the whole conversation. I put all my courage to ask someone who I labelled as an egoistic man or to make it clear,Ba. Haha(mati aku!).. I explained to him a situation regarding this issue and threw a most cliche question to him. 'What would you do if you were in that person shoe?'

Ba said that whatever happens,he will never break a friendshipjust because of that particular matter. He would continue to be the greatest friend ever. So I asked him again, 'How about the pain?'. He answered me calmly. Of course, the pain would be there but it's better to keep it to ourself and act like nothing's happened.

'Isn't that going to hurt that person even more?', I wonder. Support our friend for their decision though we suffered for the truth inside,it's what a friend does. Then,Ba added that the person should confess so there would be no regrets at the end. Thank you,Ba for the out-of-syllabus lesson. Suddenly,Ba asked me "Kau cakap pasal siapa ni?". Ahaha.. Nevermind,Ba. Just hold my promise. Don't worry,I will not be hiding.

Switch places. Time for Ba to speak out the question marks. How do I take 'Sayang Mati' in my dictionary? Simple answer. I mean from my view. 'Sayang Mati' is when I could shed my tears because of a person or to be precise when I could cry for a person based on the ticket of love. And it includes family or the loved ones.

An invited panel,Akif also did give his point of view. The same question. His opinion was contra with Ba's. He stated that everything depends on the person. But to make a confession,it's too risky,according to him. There would be a gap between each other if things do not turn out as we expect it to be. And definitely,losing a friend will be the ending. It does make sense. Acceptable.

The conference was precious for me. Thanks to them for their awesome opinions includng Adik(Safwan),Ali and Syazwan. Look at things from the opposite side,it's wonderful to read mind of others. Haha.. Boys aren't heartless ; I must admit. Sometimes they just find it hard to take off the barriers.




*Ba,bila kau dah jumpa makna 'Sayang Mati' tu,kau jangan lupa datang jumpa aku!



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...