Thursday, December 31, 2009

Belong To



June 2009
-Kembali ke sekolah selepas cuti sekolah dua minggu. Ingat lagi,hari Rabu (tak ingat tarikh),tengah tengok tv lepas balik sekolah,tiba-tiba posmen datang. Ada surat untukku. Huh,Kementerian Pelajaran? Biar benar. Bukak sampul,surat tawaran SBP. Sek.Men.Sains Bagan Datoh. Sekolah yang sama Haziq dan Nabell ditawarkan. Masa mula tengok surat tu,aku terus campak surat tu kat meja. Tak tahu kenapa. Totally disappointed after been rejected for a few times. At that moment,I was really confident with myself that I will stay in Andalas.

Next day,pergi sekolah tengok Khadijah tunjuk surat tawaran dia. Still didn't feel like going. On the weekend,tiba-tiba datang satu perasaan. The whisper keeps telling me that it is a great opportunity for me. Out of blue,changed my mind. Bagitahu ayah aku nak pindah. Ayah sangat terkejut. Mak pun. Informed the NANIRO about it and they were totally shocked. Because I've told them I won't go anywhere. But finally I left them.......reluctantly.


July 2009
- Began to adapt with the new environment. Kawan baru,sekolah baru,rutin baru. Semuanya baru tapi masih tidak jumpa keterujaan yang sepatutnya. Meronta-ronta nak balik rumah. Keep telling mum I want to move to Andalas. Make some friends there. Mula kenal dengan beberapa classmates.


August 2009
-Mula rapat dengan classmates baru. Macam-macam perangai. Mula tahu life as a hostel's student. Banyak bergantung pada kawan. My birthday was on the holiday. Tapi tak sangka certain kawan SABDA ingat birthday. Tapi a few je sebab masa tu tak rapat dengan yang lain.


September 2009
-Menjalani rutin berpuasa di asrama. Rutin lain sikit. Best sangat. Mula sayang sekolah tu. Tak ingat banyak peristiwa on this month. Cuma paling best sepanjang berpuasa dekat asrama tak pernah mengantuk dalam kelas. Satu rekod yang membanggakan. Well,it was supposed to be an incurable disease for me on other months, Berkat Ramadhan kot.


October 2009
-Balik sekolah lepas cuti raya. Jamuan raya yang sangat gempak. I was the person incharge in handling the performance of singing for the girls for my house. Penat macam gila. Luckily,our effort had been paid off. We won the first place for both category. Duo dan bekumpulan. Terselit secebis kebanggaan. On this month juga menerima berita kawan sekolah rendah yang pernah rapat dulu,sudah pergi menemui Allah. Sangat terkejut pada mulanya. I just can't believe my ears.


November 2009
-Exam fever. Semua orang study sampai lebam mata. Nampak kesungguhan masing-masing stay up. Yang bestnya,ahli dorm ku tak ada sorang pun yang stay up. Everyone was enjoying their slumber with no worries on their faces. Jealous tahap maksima! But I forced myself to stay up. Takut weyh! Minggu exam sangat penat. Last minute study. Typical me. Lepas exam,karnival sukan. Huh,have fun! Enjoy the very last moment before the long holidays. Public speaking tanpa speech yang disediakan. Tak pernah buat macam tu. Memang gila! Fully spontaneous.


December 2009
-Spending my holiday wisely. Kononnya nak study macam hardcore study la sangat. Tapi semua tinggal angan-angan je. But still I did spend time for revision books okay? Nothing much I've done for this month. Lepak dengan kawan-kawan,keluar jalan-jalan,berhubung dengan kawan melalui teknologi. And by the end of month,my pleasure moment will come to the end. Bulan ini juga dapat result exam. Kecewa lah kerana prestasi teruk. Azam baru nak "study smart".


Overall,it was a splendid 2009 for me. Experienced something new isn't bad at all. Pengalaman yang lain daripada tahun-tahun sebelumnya. Cherish every moment,that is what I am practically using it right now. Besides,school's life only come for once in our lifetime so we should treat it as a last. Hopefully,2010 going to be one of my best years in my whole life as well as I pray that my SPM going to be a huge success. InsyaAllah.

A Moment Of Mine


31 Disember 2009.

The last day of 2009.

Currently it is raining heavily outside. Instead of sleep,I think I should get my fingers work. So here I am. Updating my beloved blog.

Tahun 2009 dah melambai selamat tinggal. And I just can't believe that I've been going through one whole year together with new experience that I never imagined before.

January 2009
- New excitement. Just got the PMR result. Obviously,still can't stop smiling. Entered a new class. Science stream field. A pure science class called 4ST/1. Not really new classmates but maybe some of them are new to me. Everything seems so fresh. New subjects,new teachers,new classmates. By the end of the month,a few of my classmates received an offer to boarding school. Too bad,I am not among the chosen one. Say goodbye to them since they will be leaving the school.


February 2009
-Bermulalah perjalanan pantun untuk tahun ni. We put as much effort as we could. Practised with the teachers.
We began the journey with the match of my school versus SMK Raja Lumu. Praise be to Allah,we made it to next stage. Then,we met SMK Dato Hamzah. Again,maybe we were just lucky. Lepas tu,jumpa dengan SMK Raja Zarina. Tak sangka our team menang lagi. Then,we were informed that we will be on the next stage which is semi final. Bertemu dengan KISAS. Gempak tu! KISAS sekolah hebat kot. Alhamdulillah,tak sangka kami menang lagi. Peringkat final,berlawan pulak dengan SMK Raja Mahadi. Fuh,nervous yang tiada tandingan. And finally,when the result was announced,our school dapat Johan pantun daerah Klang. Tak sangka aku,Romai,Nabel and Yus dah buat our best. Senyum sampai telinga.


March 2009
- Majlis penyampaian hadiah PMR. Sungguh riang rasanya. Ambil hadiah dan sijil. Kami satu geng ambil hadiah bersama-sama tapi Nad tiada. One of my friend also did get the second intake to Sek.Men.Sains Seri Puteri(SESERI) on this month. How lucky she is! Bulan ni juga merupakan buat pertama kalinya aku menyertai pertandingan sajak wakil sekolah. Eventhough I don't have any experience.


April 2004
- Ujian bulanan ke-2 menanti. Study entah ke mana. Gelabah la catch-up balik semua. Malangnya,keputusan seperti yang dijangka. I didn't do well since I wasn't prepared. Nak dekat hujung bulan,Cikgu Sarimah ingatkan kami pertandingan bulan May. Huh? Terlupa pula kami wakil daerah Klang untuk pertandingan pantun peringkat negeri. Mulanya,semua macam dah hilang mood. Tapi setelah diingatkan oleh cikgu,akhirnya kami insaf. Haha..

May 2009
- Huh,agak gila la jugak. Bulan ini sangat penat. Buat persediaan untuk pertandingan pantun. As well as preparation for the mid-year exam. Otak macam nak putus wayar. But still the happiness belong to us. Kami dapat naib johan peringkat negeri untuk pertandingan pantun. Tak sangka dapat sampai tahap tu. Early of the month we received a news. Haziq MC and Nabell received an offer to Sek.Men.Sains Bagan Datoh. Haziq was very determined to leave the school. He decided to accept the offer whereas for Nabell she rejected it. I dont know what was the reason. At least she knew what she's doing. Haziq cried like a baby on his last day and even made me wanna cry too when I talked to him. Goodbye,Haziq! Teacher's day celebration was havoc.

Technical Error



31 Disember 2009

The last day of 2009.

Around 11 a.m just now I received a call from Farah. She told me that she will be coming to my house to make a copy of the school's letter. I mean the letter that contained all the information regarding the fees and etc since she does not received it yet. I said I'll be waiting for her.

Farah : Izzat! Aku nak datang rumah kau kejap lagi taw. Nak ambik surat yuran tu. Dalam pukul 2.15 macam tu aku sampai. Kejap lagi aku gerak dari Bangi.

Me : Okay. Nanti dah sampai bagitahu.

Farah : All right. Ayah aku dah mengamuk dah ni. Surat sekolah tak sampai-sampai lagi.

Me : (laugh) Tak apa lah. Nanti kau photostat lah aku punya ni.



Around 12.30,she called me again. Telling me that the postman had just given the letter she'd been waiting. She told me the results.


Wednesday, December 30, 2009

Rapt Malaise



30 Disember 2009

My body could sense the malaise these past few days. My head is pounding in a rythmic pain. I don't know why. I sleep at 4 a.m everyday for the whole holiday. Working my hardest to settle all the works before I headed back to school.

Yesterday,I planned to go to the library to study together with the sabdarians or precisely,Kamar and Zouk. But unfortunately,I couldn't joined them since I had some transportation problem. Maybe luck wasn't on my side.


Nothing much I've done today. According to the plan,I was supposed to go to the school with Ojie. I forgot to set the alarm clock. Typical me. Sorry girls! As I woke up,I continued to pack my things. Only 30% finished. Will be back to hostel this Sunday. Bagan Datoh,here I come! Haha..

Ouh.. New Year is coming as well as Mum's birthday. I should plan something I suppose.
Till then.
Salam.

Endless Edgy



26 Disember 2009

Mum decided to do some shopping today. We are going to buy my stuff as well as mum's. The first destination was SACC mall. Bought some clothes then we headed to Plaza Alam Sentral. Then we continued our journey to AEON JJ Bukit Tinggi. And the final destination was Tesco. Haha.. Kind of exhausted since we went to four places in a time. Shopping is supposed to give me the great sensation a girl should feel but I dont know. I just couldn't sense the excitement. The school is coming. Totally not in the mood to get back to the school's routine.

Friday, December 25, 2009

Survival


Menung bodoh-bodoh ke arah siling bilik. Tangan kanan atas dahi.

Terfikir masa depan. 'Apa nak jadi aku ni?' hati membebel. Banyak masa dah terbazir.'Ah,tak boleh jadi ni' hati membebel lagi.


Tahun baru dah dekat. Ah,itu tak penting.


Berkira-kira kosong dalam otak. Azam baru hukumnya wajib.

Azam cliche seorang calon SPM.

"I wish to get straight A's in my SPM".
Tapi aku punya lain sikit .
"I wish to get straight A+ in my SPM"


Tapi bukan sekadar azam. Kali ni aku dah nekad. Aku kena bergerak.


Pukul 2 pagi semalam,Haziq MC called. Dia ingat aku dah tidur. Rutin aku tidur pukul 4.
Borak sampai tak ingat dunia dengan dia. Pukul 3 lebih baru berhenti. Sebab dia dah mengantuk.

After the conversation,he managed to boost up my spirit.

Don't cry over spilt milk. Ya,aku setuju.
Study smart,not study hard. Paling setuju.
Directly put the information from the teachers in your brain. Akan diguna pakai.
Empty your mind before class begin. Ni yang aku paling susah nak buat.

Whatever it is,I've come to my sense now. Bangun dan bergerak pantas.
Masa depan tengah tunggu. Tolong doa kan aku.

Jangan risau,aku doakan korang tiap-tiap hari.

Sebab aku mungkin tak dapat selalu balik rumah lepas start sekolah ni.

Wednesday, December 23, 2009

Vivid Imagination


Sedang berjalan-jalan di suatu shopping mall.

Aku memerhati gelagat semua manusia yang ada. Suatu kerja orang psycho. Ketawa sorang-sorang. Lagilah psycho. Aku tahu. Baru aku tersedar sekolah sedang menanti aku. Bermakna, aku tak ada masa main lagi dah.

Pedulikan. Aku nak gembira sekejap,tak boleh ke?

Okay,aku tipu. Bukan sekejap sebenarnya.

Mengambil langkah lemah longlai ke panggung wayang. Cadang membeli tiket filem. Malang;semua yang hotstuff penuh. Terlupa, Rabu tiket murah. Mulanya nak batalkan hasrat murni tengok wayang. Tapi separuh lagi hati memaksa. Ikut saja.

Berjalan-jalan lagi. Terserempak dengan Syazwan. Bekas Ketua Pengawas ku. Rambutmu panjang,Wan! Dah habis SPM. No wonder. Dia dengan riak terkejut. Aku dengan riak tidak terkata. "Woi!" suatu teguran yang cukup sopan dari dia untuk aku. Okay,memang sah itu dia. Yang aku mampu "Eh,kau?". Kemudian tersenyum sumbing. Langkah mara ke depan aku atur. Tinggalkan dia bersama senyumanku.

Filem ditonton. Tak menarik minat. Mata tertinggal bersama jasad. Fikiran fly pergi mana. Sedar-sedar filem tamat.

Atur kaki ke kedai buku. Beli sedikit rujukan. Balik. Oh,kebosanan berjalan.

Tiba-tiba mendapat panggilan. Farah. Panggilan tidak disahut. Tiada mood. Mesej masuk. "Budak Perak dah dapat result". Huh? Itu sepatutnya berita gembira atau buruk?

Mesej dihantar kepada beberapa budak Perak dalam senarai contact. Keputusan positif. Tidak!

Misi baru : Menjaga peti surat depan rumah bagai menatang minyak penuh.


*Kalau misi gagal, I'm going to die! May my soul rest in peace.


Tuesday, December 22, 2009

Ignite The Memory


Maximum tiredness was the main solid reason I let my alarm clock stay screaming. I can't seem to open my eyes. My hands were too heavy. To my consternation, the phone gave a sudden rang. 'Ah! Who would it be?' , that thought was circling around my head. As soon as I pressed the 'answer' button wearily,

"Izzat! Aku dekat depan rumah kau ni! Kau dah siap ke belum?".

Omo! How can I forgot I promised Ain to accompany her to school. Well,they will know their results today. 'Urgh! Mati aku!' the inner voice said ; together with an inward gulp.

"Erm.. Kau pergilah dulu. Nanti aku datang."

"Hah? Dah tu,takkan aku nak jalan sorang-sorang. Mak aku dah drop by aku depan rumah kau ni."

"Aku baru bangunlah. Hehe.. Kau tunggu kejap"



So, I got up and opened the door for her. A short conversation then I should run a bath. A few minutes later,we walked to school. As we reached to school, some of the faces of my ex-classmates and friends. It's kind of hard to tell how I felt to meet them. The memories of Andalas overwhelmed me. Too indescribable. Say I'm possessive? I don't mind.

Ain and I were sitting by the drain side in front of bookshop. Favourite spot of ours. Haha. My eyes captured an image of a boy. It was Faez Ammirul. One of my gossipmates. I mean male gossipers-they are rare species,aren't they?

(purple highlight is for him ; me blue highlight)

"Weyh,budak sombong!"
"Huh? Eh,kau! Lama tak jumpa. Lawa rambut "

*Reddish brown hair. No surprise.
"Jangan lah perli aku. Kau tak habis-habis perli aku. Hari tu aku dah kena dengan Romai ,Nabel"
*big laugh "Haha! Yeke?"
"Ye ar. So kau macam mana sekarang?"
"Aku okay lah. Biasa je. Macam ni je lah."
"Aku hilang teman gosip weyh kau tak ada."
"Haha! Betul ke? Aku pun sama. Kat sana tak jumpa lelaki yang suka bergosip macam kau ni. Kau je lelaki yang suka bergosip-gosip ni."
"Tu lah pasal. Adoi.. Okay lah weyh. Aku gerak dulu lah. Aku balik dengan jiran aku ni"
"Okay. Jaga diri elok-elok. Jaga mulut kau sekali!"
"Yelah. Jangan risau. Kau pun sama."


While waited for Romai and Nabel to settle their prefect's task both Ain and I picked 'pondok' near the bookshop to spend some of leisure quality seconds. I saw Pn.Kamariah passed by the school's office on the upstairs. She is one of my 'Pantun' teacher as well as 'pantun' trainer for us besides Pn.Sarimah. A greeting should be appropriate I suppose- at least I won't be labelled as cocky.
(blue highlight for me ; green highlight for Cikgu)


"Assalamualaikum,cikgu"
"Waalaikumussalam. Eh,kamu! Lama tak nampak. Rindu sekolah ni ke?"
she replied.
*me grinning endlessly ; along with a small laughter
"Rindu sekolah lah tu,siap pakai T-shirt sekolah lagi"
*Click! Gotcha! You are caught red-handed,Izzatul Nazihah!
"Macam mana sekolah baru? Seronok?"
"Boleh tahanlah. Seronok jugak cikgu. Hehe.." *continue grinning.
"Oh.. Awak jadi wakil pantun sekolah tak?"
"Erm.. Belum lagi lah cikgu."
"Hah, nanti tahun depan bolehlah awak wakil pantun sekolah awak. Bertanding sampai peringkat negeri macam kat sini ye? Mana tahu dapat wakil negeri Perak" said her with a broad smile.
"InsyaAllah,cikgu"

Greetings again and a few steps then she disappeared from my view. Oh,if only she knew the 'pantun' skills has started to fade away from me. Haha!


Saturday, December 19, 2009

A Piece Of Manners


Yesterday,I followed Mum to Tesco to buy some groceries. I am "anak mithali",remember? Hee.. As we were walking around to find the things that we need,Mum stopped at the pastry(betul ke ni?) section. She was looking for the coffee bun. No wonder. Well, she's been craving for it for the past few days. Choosing a bun is like picking a jewel for Mum(I'm gonna die!). Mum saw one of the salesgirl; and intend to ask her about the price since the price tag was nowhere to be found.

And what suprising me is that the salesgirl was like asking for my flying kick. Mum asked her politely and she replied her with the most irritating way! How rude! Oh,I can't stand this! She yelled at mother and I was thinking "What's wrong with this mad woman?". So, I get near to the salesgirl and showed her the bun that Mum hold just now and threw it to her face. I grabbed Mum's hand and asked her to leave the section. Sounds too angel right? I know. I am supposed to punch the no-manners-morons salesgirl.


*I wonder, did she ever know the existance of the word "manners"?


Tuesday, December 15, 2009

Sambungan

Cerita semalam belum terhenti lagi. Ada sambungannya. Berikut adalah sambungannya :-


Munirah Bt Abdul Kadir // Mun// Bulan
- Inilah Ketua Pengawas Pusat Sumber sekolahku. Dia ni adalah orang yang mula-mula duduk sebelah aku sebelum Khadijah tukar tempat dengan dia. Kalau orang tak kenal dia, memang orang akan kata dia garang disebabkan wajahnya yang memang garang. Tp dont judge a book by its cover kan? Bila dah kenal,lawak gila dia ni. Selalunya dialah yang melayan perangai budak-budak aku. Hehe.. Juga merupakan sekutu bergosip.







Raja Farah Shahirah bt Raja Harun // Raja // Anje
- Orang yang paling tiada masalah dalam dunia. 24 jam bahagia je. Jealous gila aku dengan dia ni. Tak pernah tengok dia stress apatah lagi tension. Bila orang susah hati pun dia boleh gelak lagi. Boleh buat kelakar pulak waktu orang tengah ada problem. Seronok kawan dengan dia. Terasa macam dunia ni tak ada masalah. Kadang-kadang aku tengok muka dia je pun,aku dah mampu tergelak. Tak tahu lah kenapa. Dia jugak seorang yang ganas. Tapi disebalik keganasannya,tak sangka tersembunyi ketakutan terhadap lipas. Raja raja.. Tak sangka aku kau fobia lipas. Hee~





Amira Liyana // Mimi // Zorro
- Dia ni friendly. Suka menegur orang. Kadang-kadang dia sedekahkan makanan yang dia bawak kepada orang-orang sekeliling termasuklah aku. Hehe.. Dia jugak kaki novel. Asal aku pandang dia je,mesti dia tengah layan novel. Jarang tengok dia baca buku Chemistry ke, Sejarah ke. Tapi masih tetap pandai. Hebat,hebat! Dia juga antara yang turut menjadi penyumbang kepada kemeriahan kelas aku.




Siti Nadzirah// Nanad

- Lagu yang tahap jiwang karat punya adalah lagu-lagu kegemarannya. Hobi dia pulak suka menyanyi. Selalunya lagu yang menjadi dendangan lagu yang jiwang lah. Seronok jugak ada MP4 bergerak. Hehe.. Selain menyanyi,dia jugak suka tidur dalam kelas. Bila cikgu tak ada,biasanya dialah antara orang yang akan melelapkan mata. Wuish,kalau tengok gaya tidur dia dalam kelas,dah macam gaya tidur malam dah. Nyenyak gila!



Nur Saiyidah Bt Meklas // Sai
- Klang mari. Sai ni baik budaknya. Juga merupakan orang kedua yang memanggilku dengan nama 'Izza' di SABDA. Sama spesies dengan Nanad,menyanyi merupakan kerja part-time die. Kalau masa presentation kelas, suka bila turn dia. Dia punya explanation best. Aku faham je.









Nur Ashila Bt Mandiar // Shila
- Suaranya yang ayu menambat hati! Aduhai..lemah lembut betul suara cik kak ni. Oh,antara orang yang dikurniakan otak Einstein. Juga suka bergosip. Kalau time recess,semua gosip terkini aku dapat dari dia je. Queen of Gossips.





Fatin Fareena Bt Abdul Aziz // Tot
- Imam untuk jemaah tidur waktu kelas BM. Selalu muncul dengan tindakan spontan yang buat orang ketawa pecah perut. Muka tak ada perasaan adalah hartanya yang mahal. Sangat suka berpelukan tanpa mengira masa dan tempat terutama dengan kawan baiknya,Adaa. Biology sangat diminatinya. Rekod terbaiknya,tak pernah tidur masa kelas Bio. Mengagumkan! Lagi satu,don't mess with her unless nak tengok dia berubah menjadi werewolf. Sumpah ngeri!



Nadiatul Akmar // Nad
- Membawa imej 'Good Girl'. Jarang dengar dia tinggikan suara. Sangat suka menyiapkan homework secepat mungkin. Satu tabiatnya,dia akan cuba halang bila orang mula nak study atau buat homework. Caranya? Dengan menutup buku orang . Tindakan yang agak kejam. Seorang ceti kelas yang berjaya. Berjaya mengikis duit poketku tiap-tiap minggu. Hehe..








Nazatul Syaza // Aja

- Happy-go-lucky habis lah dia ni. Sangat peramah dan selamba membuatkan aku tak kekok langsung dengan dia. Sangat caring. Ingat lagi masa aku sakit mata,dia siap peluk aku. Padahal aku punyalah nak elakkan dia daripada berjangkit dengan aku. Juga suka merepek ; sama macam aku! Each time aku ada masalah,dialah yang tolong comfort aku. Most memorable tentang dia,hobinya suka tidur dalam kelas. Pantang cikgu tak ada, mesti dia dah tidur. Masa kelas on lesson pun dia boleh tidur. Terkenal among classmates kerana suka tidur masa cikgu mengajar. Hehe..

Monday, December 14, 2009

180 Days

Disebabkan kebosanan yang maha dahsyat tiada tandingan,maka aku berkira-kira untuk mengemaskini blog kesayangan ku ini. Terasa nak membebel sekuat hati tapi nanti takut dilabel gila oleh orang-orang sekeliling. Jadi,aku nak menghebahkan kepada semua orang kampung dan masyarakat harmoni di luar sana tentang ahli-ahli kelas 4 Al-Farghani. Kelas yang baru aku join lebih kurang enam bulan. Antara yang bertuah adalah :-



Nur Azieanna Bt Zambry // Azi
- Dia ni soft spoken orangnya. Banyak menasihatkan aku pasal perkara-perkara berkaitan hidup. Well,kira macam pengganti mak aku jugak lah. Selalunya dia suruh aku jaga diri,belajar,jgn malas-malas(itu dah memang fitrah aku) dan jaga laki. Eyh..silap!Jaga maruah diri. Kadang-kadang aku rasa macam dekat je dengan mak aku bila dengar nasihat dia yang dah boleh dibukukan tu(punyalah panjang!). Haha! First time kenal,memang kaku habis dengan dia. Tapi tu semua masa first time je lah. Hehehe... =)




Nurul Faten Adila Bt Abdul Basir// Didi

-Dia ni tak banyak cakap orangnya. Selalunya aku lah yang mulakan conversation dulu. Dia ni aku salute la sebab memang aku boleh kategorikan dia as Master of Science. Biology, Chemistry, Pyhsics semuanya dalam tangan dia. Macam mana dia belajar pun aku tak tau. Telan buku kot agaknya. Jealous tahap sawan la kat dia. Dia ni jenis yang pemalu sikit. Tapi sporting. Hehe.. Sebagai anak buahku, aku rasa dia ni jenis senang dibawa berbincang. Kalau ada apa-apa,dia selalunya takkan menyebabkan masalah. Juga merupakan jiran dorm sebelah.
=D



NurFatin Binti Ahmad Damanhury // Aten
- Dia merupakan orang yang aku paling rapat dekat SABDA. Senang cerita,mana aku pergi dia mesti ada. Makan sama,riadah sama,belajar pun sama-sama. Mulanya,aku tak rapat sangat dengan dia. Kenal as a classmate je. Tapi since bulan puasa hari tu,aku mula rapat dengan dia. Sebab selalu kebetulan masa puasa,dia selalu ambik tempat solat sebelah aku. Jadi secara tak sengaja,kami terakrab pulak. Kongsi cerita tiap-tiap hari. Kalau dia siap lambat,aku yang datang dorm dia tunggu dia bersiap. Kalau aku pulak yang lambat,dia lah yang datang. Tapi selalunya dia yang datang dorm aku. Hehe.. Satu persamaan kami, dua-dua bekas pemantun sekolah. So,kalau apa-apa hal berkaitan pantun,aku cerita dengan dia je. Sebab dia je yang faham haram jadah apa yang aku merepek tu. Hehe.. Dia selalu naikkan semangat aku bila aku tengah ada masalah. Kawan yang sangat boleh diharap.



Nur Farahin Binti Mustafa // Pa'en
- Si tudung putih dalam gambar ni bernama Farahin. Dia ni Ketua Dorm aku a.k.a classmate aku a.k.a katil sebelah aku. Hehe.. Dia ni sangat baik dan pemurah. Selalu mendermakan isi lokernya kepada ahli-ahli dorm. Rasa-rasa kekurangan apa-apa,jangan ragu-ragu meminta pertolongannya. Paling seronok, hobinya ialah suka menjerit. Kalau dia menjerit, memang aku rasa dah putus cuping telinga aku ni. Berapa kali entah jantung aku yang dah tergolek tapi aku kutip balik disebabkan terlampau terkejut dengan frequency suara dia. Hehe..


Nur Huda Ezzaty // Huda
- Si tudung hitam dalam gambar kat atas tu pulak Huda. Tak banyak yang aku mampu cakap pasal dia. Cuma dia ni pendiam dan sangat pendiam dan terlalu pendiam dan tergolong dalam mereka yang memiliki ciri-ciri pendiam. Tak selalu berkomunikasi dengan dia disebabkan dia seorang yang amat pendiam. Sedikit info,dia dari Sek.Men.Teknik Shah Alam. Yang aku tau,dia tidak pernah langsung belajar mengenai Biology sebelum masuk SABDA. So,aku tak boleh nak cakap lebih-lebih. Mungkin tahun depan dapat kenal dia lagi rapat kot?


Friday, December 11, 2009

My Immortal



Searching the best way to get rid of this boredness disease, I went out to JJ Bukit Tinggi yesterday with my sweethearts. Main objective ; to held some discussion regarding life. Haha! Around 2 pm,I reached there and straightly headed to KFC. Bell couldn't joined us since she had to go back. It was just me, Aien and Naddy. We are the gossip girls,so what? All kinds of topics have been brought up. From schools to personal life. The guffaw from us could be heard by others(I think!) at the restaurant. Especially when I heard their stories after I left the school.


After one shop to another,our last stop was Popular bookstore. Then,it was time to say goodbye. As I walked alone, I bumped into someone. Suddenly, I heard someone screamed out my name. Ouh, it was Oe. Long time didn't see each other. Surprisingly,she told me that she didn't even know that I had move to another school. The best part was, she only discovered about it during the Eid when she asked Ojie to invite me to her openhouse. Maybe I forgot to inform her about it. Sorry Oe! Somehow,I do really miss those moments in Andalas.
It was great to meet them.

Tuesday, December 8, 2009

The Other Side

Accidently visited this website. And I just can't walked away without taking the quiz. It's the personality quiz. Well, I haven't do this kind of thing for a long time. Kind of interesting. This is the result :

How Independent Are You?


Result: You're Totally Independent! (err..am I?)

Go you!(Yeah,thank you) .You're not afraid to stand up for yourself,( I wish it isn't only in the quiz!) and you don't mind being a loner every once in a while( Well,sometimes it bother me too) . You're pretty good about being attentive to other people( seriously? Never came across my mind) - just because you disagree with them doesn't mean that you step all over them(haha! Long live Izzatul Nazihah!). Make sure you keep up that fair, compassionate attitude(I will try my best!) . Just because you're independent doesn't mean you have to be a jerk about it(two thumbs up! Self-esteem boost up 30%. Hehe..) .



Comment on this quiz:

One of the interesting quiz. But hey,it's just a quiz after all. I do admit, I prefer to be alone at certain times. Just enjoy the moment to be alone with the soul. Just like any other growing-up teenagers, spending time with the pals is one of the greatest pleasure. Being attentive to other people,herm.. No comment. Compassionate attitude? I don't even know I have the quality. Surprise,huh? Ouh, I am allergic with the word ''jerk''. It sounds too harsh. I would only use that word with the person who deserves it. Haha,mumbling again. Overall,this quiz is worth my time. Hee~

Sunday, December 6, 2009

Final Station



Friday - 20 Nov 2009

It was the last day of school. To be precise, the last day of school session for 2009. Not trying to be sentimental, but I can sense the sorrowness. It was like I am going to miss the school or accurately, my friends there. Be strong,heart! That morning, we entered the class just did nothing. As for me and Farah, we went to ask for the teacher's signature for Ko-kurikulum's form.

After we had done our things, I took steps to my beloved class. Most of them just walking around,laughing with their buddies and the vital one, make jokes on others. Well,it's the last day right? So,there's nothing much we did in the class. I can say it was some kind of last meeting with friends. Omo! Despite of these laughter, still I can't avoid the feeling that keep chasing me these past few days.

Around 10 o'clock, we were allowed to go back to the dorm. Final check on our things and dorm. According to the warden, we must leave the dorm just in the way when we first arrive. Everything was settled. So, I decided to spend some time for myself. Some space to talk with the mind. I sat alone by the "laluan" which is not far from the canteen. Precisely, by the drain side.

Staring at every side of the school wasn't a waste of time. The breezy day could really be understanding sometimes. Looking at how people spent their very last moment with the close friends ; I don't know. It was just too beautiful to be kept as a memory. Though it was only more or less than 6 months, I feel lucky to be placed among them. To know the other side of me that I've never seen. To face the fact that I've chosen this path by my own. To sense the feeling of what "experience is a good teacher" all about.

After all, that doesn't mean I will forget them who had make me this way before I know this school. I began to value the word of appreciation. Each time my heart beats, I realize that I shouldn't take anything for granted as we can never turn back time. The change of perspective isn't what I've always imagined before.


Saturday, December 5, 2009

Hold It



Thursday - 19 Nov 2009

Today all of the Form 4's will need to present their speechs for public speaking. Gotcha! I didn't prepare anything just yet. I was very determined to did my speech spontaneously-but the determination flew away as I stepped in the class. Most of them were fully prepared. Gosh! Why did they do it for God sake? Haha. So,I took out a paper to start writing my speech unwillingly. Allah loves me more,I managed to complete two paragraphs.

My class, Al-Farghani combined with Al-Jazari and Al-Haitham; as Al-Batani combined with Al-Biruni. Being among the chosen ones, we took hall as the location of the day. Haha! Those two classes were placed at the school's library. As they say ; cherish every moment you had. So I practically using this phrase while waiting for my turn. My hands started to show the sign of nervousness(did I say it correctly?). Felt the coldness though I shouldn't.

Looking at how other people present their speechs, I just can't find my breath. Seriously, they freak me out! After Akif's turn, then it was mine. The stage is all yours, Izzatul Nazihah! I was standing with or honestly without any confidence within me to face the crowd. All the ideas that I locked inside my head,could barely be unlocked. So,there you go! I was totally clueless what the hell I was mumbling on the stage. Hopefully they could understand my words.
I swear, all the words I uttered just came out accidently.

Again,my hands will not stop show the fearness. Finally,I did it! Relieve.. I'm not a prisoner of mind anymore. Haha! We spent the whole day at the hall ; watching people showing their skills. Big applause to them! Prep class was cancelled that afternoon. It was replaced by tidying up the class. We took off all the papers on the notice board,swept the floor and for some of them,they packed all their books in the locker as we were told to ensure the locker empty for this long holiday.


That night,teachers gave us the chance to start packing our things. So,there will be no prep class. After took the shower, I started to pack my things. There were a lot of them and I did not have enough bags. As the clock struck 12, I could not resist my eyes from looking at the bed. Enough for today. I need to give my body some rest. Wish me sweet dreams,wishing stars!


Thursday, December 3, 2009

Hari Bahagia


Rabu- 18 Nov 2009


Karnival Sukan. Semua semangat pakai baju ikut rumah sukan masing-masing. Sebelum start game, ada warming up dipanggil "mass drill". Syok jugak lah. Badan dah panas,road relay mula. Pemenang-pemenang pun dah lupa dah. Selesai road relay, game netball lelaki mula. Game paling hot untuk karnival ni. Macam-macam kontroversi!(ayat tak boleh blah) . As for futsal perempuan, memang harapan agak tinggi lah. Sebab dah pernah tengok game diorang. But luck wasn't on our side.
Volleyball juga tiada rezeki. Lain kali kan ada?

Semua orang pun exhausted-tak-cukup-nafas hari tu. Penyampaian hadiah then it was time for lunch. Balik dorm,terus pengsan atas katil. Pukul 5 lebih baru terjaga. Malam pulak ada barbeque night. Jadik camwhore. Snap pictures dengan semua. Termasuklah Pengetua dan cikgu-cikgu yang ada. Gempak sangat malam tu. Best tahap maksima. Almost pukul 12 baru balik dorm. On the way balik dorm,nampak ada beberapa orang tengah shuffle. Tapi tak nampak siapa. Gelap.

Sampai dorm,pengsan balik. Sepatutnya prepare speech untuk public speaking esok. Tapi godaan katil megatasi segalanya. Dalam hati,dah nekad dah. Esok buat speech spontan. Yes! Haha.. Say goodbye to Wednesday.

Wednesday, December 2, 2009

Pandang Saja


Selasa - 17 Nov 2009


Masuk kelas macam biasa. Aktiviti best,tidurlah since aku pun tak cukup tidur malam semalam. Baru nak lelap mata, Aja kejut. "Tul,jom pegi meeting untuk Karnival Sukan". Alahai,cikgu ni. Mata separuh bukak,aku pun ikut Aja. Habis meeting,aku dah tak boleh tidur. Balik kelas, selesaikan lagi hal-hal berkaitan borang Karnival Sukan. Maklumat peserta and etc. Lepas rehat,bosan tahap gila. So,aku ambil langkah bijak. Ajak Fatin teman aku kemas locker kat kelas.

Memang buku-buku dalam locker aku banyak jangan cakap. Sambil kemas-kemas tu,terjumpa pulak fail pantun. Kenangan berputar. Baru teringat yang aku pernah jadi pemantun. Ahahaha.. Habis kemas-kemas,lagi lah buntu. Badan dah memang penat. Duduk dekat kerusi Mimi,ingat nak borak-borak dengan Fatin. Sekali terlelap pulak. Berapa lama tidur pun tak sedar. Sedar-sedar dah pukul 1 lebih.

Bangun je,pergi tengok Akif buat apa. Dia tengah prepare nombor giliran peserta acara lari tu. Aku dah buat sikit malam tadi. And the rest dia yang handle. Well,supposed aku kena tolong dia. Alamak,mood guilty dah mula menyerang. Rasa bersalah pulak aku tak tolong dia sediakan semua tu. Aish.. Kenapa lah aku tidur tadi? Aku paling allergic bila rasa bersalah. Nak cover balik the guiltness,aku tanya "Nak tolong ke?". Apa punya bangang lah soalan yang aku tanya. Adoi~

Akif mintak tolong tuliskan lagi separuh nombor-nombor giliran tu. Akhirnya semua settle. Petang tak ada prep,yes! Ganti dengan latihan Karnival Sukan. So,petang tu semua berlatih separuh nyawa untuk esok. Prep malam macam biasa. On the way pergi kelas, Awer tanya aku"Jadi ke nak buat solat hajat?". "Entahlah. Depends.Kalau semua setuju,proceed je lah". Tak lama tu,diorang boleh question balik, "Perlu ke solat hajat tu?", "Kan dah buat tadi","Kenapa kau tak hajat sekali tadi?".

I was like 'perlu ke nak persoalkan hajat aku?'. Semua gaya macam tak setuju. Aku pun terus angkat tangan kat diorang. "No need" punya gesture. Baru semua diam. And aku terus stepped in kelas aku. Tak perasan diorang follow belakang. Tak pasal je aku dilabel 'merajuk'. That is so not me. Tiba-tiba pulak cakap jadi nak proceed solat hajat tu. Ek eleh.. Buang tenaga aku je marah-marah. Niat aku, biarlah hajat yang ni spesifik sikit, untuk semua ahli rumah.

Lepas tu,perjumpaan Pengawas, BADAR and PRS dekat surau. Purpose of the meeting; to remind our duty. Satu insiden berlaku. Kes the Form 1's. Ada satu insiden melibatkan satu geng Form 1 students. Nak dengar the truth from their mouths,sumpah susah gila. At last,baru diorang cerita hal sebenar. Last-last balik dorm pukul 12. Sampai dorm baru terasa penat. Letih macam nak tanggal kaki.

Friday, November 27, 2009

Belakang Langkah

Kesilapan teknikal.

Isnin-16 nov 2009 :

Terlupa nak cerita, masa hari ni lah pelantikan pengawas secara rasmi berlangsung dekat sekolah ni. Aku pun antara pengawas yang menerima watikah pelantikan. Meriah yang terkatalah. Tiga tahun aku jadi pengawas, yang ni kemeriahannya rasa lain. Raptai jangan cakap. Banyak kali. Tak cukup petang,malam pun raptai jugak. Dan nak tengok hasilnya, hari ni lah. Semua pun sedia maklum, sekolah aku kan sekolah baru. So, uniform apa-apa badan kepimpinan memang tak ada.

Demi nak menyempurnakan majlis pelantikan pengawas tu, cikgu pun decide yang pengawas perempuan pakai tudung hitam,baju kurung putih dengan kain hitam. Pengawas lelaki pakai kemeja putih lengan panjang dengan seluar slack hitam. Biar nampak seragam,katanya. Suka hati lah, cikgu... Dalam pukul 6.50 pegi Dewan Makan a.k.a DM makan sarapan. Rutin harian la katakan. Masa ambik makanan, kakak DM tu tanya, "Dik, baju yang adik pakai ni,pengawas ke apa?". "Oh,yang ni? Erm..pengawas".


Aku yang pelik ke kakak tu yang pelik? Yela,tak pernah-pernah pulak dia nak beramah mesra dengan aku selama ni. Tiba-tiba je. Berkerut seribu jugak dahi aku masa tu. Biarlah dia. Lepas sarapan,pergi sekolah macam biasa,perhimpunan sekejap lepas tu masuk kelas. Semua macam bosan,mati kutu tak tahu nak buat apa. Perhimpunan rasmi ditangguh pukul 10 sebab nak adakan majlis pelantikan pengawas sekali. Pukul 9.30 semua pelajar diarahkan berkumpul kat dewan besar.


Dalam pukul 10 lebih majlis mula. Tunggu VIP datang. Pengawas duduk dekat barisan depan la jugak. Kebetulan masa tu, suasana hujan jadi tema pagi tu. Sejuk jangan cakap. Masing-masing dah mula masuk mood tidur. Ahaha.. Masa Pengetua bagi ucapan,ingatkan mata masih mampu bertahan. Akhirnya,mata kalah jugak. Aja yang duduk kat sebelah aku pun sama. Kami tertidur tanpa niat. Salahkah kami? Hehe.. Lepas tu,terasa ada orang tolak bahu. Oh,Farahin rupanya.

Sampai lah giliran nak terima watikah. Selesai semuanya,masa makan. Makanan hari ni special sikit. Lain dari hari-hari biasa. Tapi makan macam biasa,dalam tray. Tapi makanan hari tu best lah. Satay,ice-cream, kari daging dan adalah makanan lain lagi. Makan dengan Aja, Ci'en, Hana, Melissa(Cha) memang tak boleh tenang. Asyik nak gelak je. Kitorang yang makan paling lambat. Tiba-tiba Cikgu Zekri datang meja kitorang bagi ikan siakap besar. Tiba-tiba Hana buat lawak. Dia kata ikan siakap tu lah yang suka membohong. Ikan tu sumber inspirasi "siakap senohong gelama ikan duri, cakap bohong lama-lama mencuri". Sengal la Hana..

Habis makan,balik dorm. Suasana hujan yang tak berhenti dari tadi memang menggalakkan mood tidur aku berterusan. Balik dorm,apa lagi. Katil dah melambai-lambai,aku pun terus dibuai mimpi. Syok sangat tidur petang tu. Pukul 2.50 p.m,Farah Irdina kejut. "Kak,pergi prep petang". Adoi~ Terus pakai tudung,capai beg pergi prep dengan otak yang separa sedar.

Sampai kelas,tengok ramai nya orang. Oh,perjumpaan rumah Amethyst(ungu) dekat kelas aku.Aku keluar balik sebab perjumpaan diaorang tak habis lagi. Lepak dekat kelas Al-Biruni, dengan Farah Aziz. Tak lama tu,Nikman sampai. Tangkap gambar dengan Nikman,lepas tu Nikman ajak jalan-jalan. Merayau la kiranya. Aku dengan Nikman berjalan-jalan tanpa ada tuju. Main jalan je. Borak macam-macam. Nikman bagi dengar lagu kat kamera dia. Maklumlah,hujan. Tak tahu apa nak buat.

Petang riadah macam biasa. Latihan bola tampar untuk Karnival Sukan. Berlatih macam gila. Penat sangat. Tapi seronok,sebab semua bagi kerjasama. Prep malam pun tak buat apa. Selesaikan segala urusan berkaitan Karnival Sukan. Semua borang yang kena bagi kat cikgu kena settle kan cepat. Masa dah nak balik prep, Akif bagi "hadiah". Dia minta tolong tuliskan nombor giliran untuk peserta yang masuk acara lari. Harapan nak tidur awal memang tinggal harapan je lah. Malam tu stay up siapkan benda tu.

~Hari Isnin berakhir



Thursday, November 26, 2009

Kolaborasi Abstrak


Tarian pena takkan berhenti selagi aku tak alunkan irama yang sesuai. Lelah ; tapi panggilan sayup itu yang aku terima. Nama aku tak pernah terpalit perkataan "pelukis". Anggukan ikhlas, aku bukan pelukis yang baik. Lukisan aku tak pernah masuk dengan garisannya. Kecewa tak payah ungkap. Tapi takkan nak terus angkat tangan, angkat kaki? Rotan ayah bukan untuk aku layu,kan? (Ya!!!)

Aku suka. Suka bila aku suka. Suka bila aku mampu pegang erti suka. Aku tak suka jari telunjuk aku ke arah peti sebagai simpanan. Macam tak ada warna. Jalan aku pegang kunci, biar semua tersenyum. Nasib selalu di pihak aku,agaknya. Mana-mana aku jejak kaki,mungkin tak terasa tanahnya, selalu dapat tengok orang tersenyum. Kerana akukah? Biarlah.. Tapi aku bahagia bila tengok orang suka.

Aku masih dekat lantai itu. Aku yang dungu atau memang lumrah? Hirup refleksi kosong, sekosong tin yang aku teguk isinya. Realiti bukan aku, kini. Graviti seolah habis,lagaknya. Aku lontar bola mata ke situ. Putar kembali pita-pita rakaman yang hampir rosak. Dirosakkan siapa? Medium berputar, sudah pasti. Putaran medium itu aku gerun. Kadang macam sayang, kadang macam kejam.

Exam habis seminggu sebelum balik rumah. Lima hari punya rencana macam tak cukup tanah. Setiap saat aku nak sahut lambaian katil,jangan harap. Tapi rugi bukan untuk aku. Ada yang aku dapat sebagai habuan. Banyak sudah semestinya. Transformasi dari pelukis ke tukang karut. Aku nak bersilat cerita. Huh,mesti rancak silat aku. Serancak cerita aku.

Isnin,permulaan minggu merdeka :-

Mana aku? Merdeka cuma pada nama. Aku belum merdeka lagi. Bebas buku,agaknya merdeka kat sana. Tapi kerja tertunggak aku jangan cakap. Kepenatan kawan baik aku masa ni. Apa aku buat? Sibuk? Oh,tak payahlah guna perkataan "sibuk" sebab aku tak layak pun nak pinjam perkataan yang terlalu sofistikated tu. Aku leka uruskan team rumah sukan aku. Semuanya untuk Karnival Sukan yang akan datang iaitu hari Rabu. Uruskan peserta yang masuk, nombor giliran bagi yang lari. Tak boleh nak angkat dagu sangat sebab aku bukan sorang. Aku dengan sorang kawan yang aku boleh katakan baik iaitu Ketua Rumah sukan aku,bergabung tenaga. Sorang-sorang? Memang nafas aku tak sampai hari ni. Ke hulu, ke hilir. Kaki macam tak ada button stop. Asyik nak play je. Penat, penat. Latihan team volleyball, aku mampu senyum. Semangat team aku boleh ganti oksigen. Haha.


Selasa,

Lagi la leka. Hari terakhir punya persiapan. Harap-harap tak ada yang aku hamburkan bersama kepenatan
. Prep petang hari tu memang buka laluan untuk semua buat last training sebelum karnival esoknya. Team aku tertinggal? Mimpilah. Matahari jamah kulit pun, abaikan. Permintaan aku,solat hajat untuk seluruh team. Tapi di pulangkan balik tanda soal dekat aku. "Perlu ke solat hajat?", " Kan dah buat tadi?", "Kenapa tak hajat sekali tadi?". Memanglah tiap-tiap hari buat solat hajat, tapi niat aku, biarlah yang ni spesifik sikit. Itu je. Emosi yang tengah terumbang-ambing dijentik pulak dengan soalan macam tu. Yang terlintas, aku rasa cancel jela. Semua macam nak pangkah cadangan aku je. Haha! Akhirnya buat jugak. Dalam ditenggelami persiapan Karnival Sukan, aku tak lupa mula packing barang. Buku-buku dari locker kelas aku kemas sikit demi sikit. Takde lah separuh nyawa nanti.

*bersambung...

Wednesday, November 25, 2009

Berdiri Kabur


Entah kenapa pena berkuku ini terpanggil untuk melakar sesuatu pada papan blog. Katanya,supaya lakaran yang terpampang tidak kaku dan mati. Kata siapa? Kata hati pasti. Jiwa seni bukan aku,sudah tentu. Artistik merdu gelap dari bayangan aku,sudah pasti. Jadi aku perlu ingatkan mereka lakaran aku bukan sesuatu yang layak disandarkan kata-kata keramat.

Aku rindu. Yang mampu aku lakukan? Memburu setiap saat yang ada supaya aku boleh membaca setiap sisi kehidupan. Menyemak kandungan kembara yang aku susuri. Yang mana hitamnya, yang mana putihnya. Ada atau tidak cela yang perlu aku putihkan supaya mereka yang melintas tidak terkena tempias. Aku kini melihat dunia dari satu visi yang tidak pernah terjangka oleh manusia jahil seperti aku.

Lorong yang sempit aku lebarkan. Supaya akal waras tidak hanya bertiang pada satu paksi. Walau aku cuba mengelak dari ditikam sebuah perkataan itu, dan walau sekeras mana aku cuba menegakkan yang tumbang, suara yang tersimpan kemas menganggukkan kebenaran hakikat itu. Aku bukan ikan yang masih tetap tawar sungguhpun lautan masin menjadi santapan sehari-hari. Ya,aku akui kelemahan itu.

Aku orang yang baru. Mungkin tidak secara radikal, tapi aku sendiri dapat menyentuh kelainan itu. Bukan mahu mempersenda diri tapi hakikat mana yang mampu dibuang? "Kau dah lain". Itulah permainan minda yang sering menyapa beberapa hari ini. Bibir menyangkal,tapi tidak hati . Permainan zahir cekap bersilat dengan tingkah halus, bukan aku. Pemain yang rapuh macam aku lebih senang mencari bendera putih. Sama ada helaian baru ini hitam atau putih untuk aku,biar mereka yang mengangkat tanda. Selayaknya aku hanya melihat.

Tanah tak rasa macam tanah. Kaki terasa ringan. Tangan tak berhenti menari. Oh, jauh aku menyusup skrin lebar ni. Tak sedar yang jasad aku tertinggal depan skrin. Aku rindu yang dulu tapi juga cintakan yang kini. Bila di sana, aku bahagia. Syukur berpeluang ada rasa sebegitu. Bila di sini, harapanku aku tak pernah tinggalkan tawa bahagia mereka. Aku mahu kedua-duanya dalam genggaman. Tak adilkah aku?

Monday, November 23, 2009

One Heart



Ouwh,there's one thing I shouldn't keep as a secret. I'm surrounded by precious jewels at my new school. They are my schoolmates,dormmates,classmates and all of them. They are super kind-hearted person. My dormmates consist of 8 person(that includes me). My "Ketua Dorm" a.k.a KD was named Nur Farahin by her beloved parents. Her part time job ; screaming. Haha. That's the best word to describe her. Next,is another Form 4 dormmate. Her name is Suhaila. She came from Pantai Remis. I can say she is fierce but the firmness isn't there anymore after I knew her weakness. Haha! *evil laugh.

My dear Form 1 sisters. They are Nabihah,Nurin,Safiyyah,Syaza and Farah. Ouwh,their attitudes make me learned the way to manage a sister eventhough I don't have one. Thanks to them. Nabihah is a type of girl that I can say almost like how I behave myself. As for Nurin,she is the innocent type. She is a bit of naive girl but she isn't stupid. Oh,she's also afraid to be left alone. Pity girl! Safiyyah,the queen of gossip. She has her own clique that she shares almost every gossips together. Chaotic is Syaza's middle name. She can't control her emotion wisely. Farah,I must say she is independent. Very independent. I give her my highest respect since I never meet a 13-year-old girl just like her. She knows what she should do every second. Enough for now. I gotta go. Something came up. Continue later...

Without Wings


Finally,the school session for this year has ended. Last Friday was the last day of my school days for this year. But for this year,I feel the difference. I didn't get the chance to say goodbye to sweet sixteen with my dear NANIRO. They are away from me. On the other side, I've got new friends. Lots of them. They are awesome dude! Super nice friends.I was very busy for the one whole week before school holidays.
Nevertheless, it was a great opportunity to get to manage an amazing sports team. Plus, I was officially appointed as the school's prefect. Praises to Allah. Nothing much to say since I am speechless for this moment. All I can say is, I miss blogging but I've started to miss school's life. I miss school so bad..


*do you feel the same way like I do?

Sunday, October 18, 2009

Jamuan Raya SABDA


Bertarikh 3 oktober 2009(kalau tak silap) sekolah saya mengadakan jamuan raya untuk semua pelajar-pelajar dan warga sekolah. Jamuan tersebut sangat lah meriah. Tak terkata meriahnya. Siap ada pertandingan menyanyi antara setiap rumah sukan. Haha,dengan bangganya saya menyatakan juaranya adalah rumah sukan saya. Juara untuk kedua-dua kategori iaitu kategori solo dan berkumpulan. Hidup Citrine! Huhu. Lepas tamat semua aktiviti, semua warga kelas saya iaitu kelas 4 Al-Farghani masing-masing bersedia untuk mengambil gambar warga kelas kami sahaja. Kali ni tak ada semangat assabiyah dah. Hehe. Banyak lagi nak cerita tapi banyak urusan perlu diselesaikan. InsyaAllah lain kali ye. Oh,tolong doakan saya untuk final exam saya yang bakal datang menjengah tak lama lagi ni. Saya doa kan untuk kita semua jugak. Jangan risau okay?

*kat atas tu gambar warga kelas 4 Al-Farghani selepas jamuan tamat. Orang lain semua da balek dorm,kami je yang sibuk berposing kat atas pentas tu. hehe. Mungkin tak nampak clear,tapi jadilah buat kenangan. =P

Breatheless


As soon as I arrived at Klang and on my way to go home, I received a call from ain. I thought she was about to ask me to go out for this weekend. Well,I mean nothing much serious than I expected. But everything turned to be different. I received the news that one of my primary school's friend passed away. I was speechless. He was one of my closest friends when I was in primary. After a few years I didn't get to see him in person, finally I heard he has gone. The worst part is I didn't even get the chance to meet him for the last time. The chance to say how much I missed our childish attitude. The chance to ask how he manage his life in boarding school. And the chance to have the very last conversation with him. But everything is just a wish that will never come true. Allah loves him more. May his soul rest in peace. I told Farah,and she was just like me. No words could utter from her mouth. Losing a person is not easy. Eventhough he is not here with us, but I do believe everyone who knows him loves him just like I do.

Al-Fatihah.

Sunday, September 6, 2009

Melodious Tunes



I'm home again for this weekend. Haha,silly! Just went back to hostel for about 4 days and now I'm home again. Spending my short holiday wisely. Yeah,right! Actually,I was planning to stay at hostel for this weekend and refused to go back since it will be just another two weeks for Raya. But then,I need to finish some works so here I am. Sitting in front of my computer,updating my beloved blog. Ouwh,talking about Raya, I haven't prepared anything yet for Raya except the baju kurung. The theme for this year? Not sure,need to check again. Haha! Honestly,this is my first Ramadhan without my NANIRO. Wondering how their Ramadhan is. I miss miss miss them so bad! Updates from their blog are enough to make me smile.


I bet fasting month is a bless from Allah to me. I do not face any sleepy diseases in class so far in which it is incurable disease for me before this. Even when the teacher is not in the class, even when I saw everyone is enjoying their slumber in the class, I prefer to finish my homework or did something else rather than switch off my eyes. Weird huh? Haha. Hopefully it will last. I do not wish to get sleepy in class. Its suffocating! Oh,Romaizatul Shaqira. She turns sixteen years old today. Happy birthday sweetie! I pray may Allah bless you in every single thing you do. Our birthday both in fasting month! How lucky to us right?

Friday, August 28, 2009

Every Cloud Has a Silver Lining


"Every cloud has a silver lining". So,words never lie,huh? What's that supposed to mean? A muslim's obligation, 5.30 a.m today, I woke up and had my sahur together with mum and dad. After performed my Subuh prayer, I was planning to continue my homework after that since I accidently fall asleep last night. Unfortunately, luck was not on my side. When I was about to open my book and took a pen from my pencil case, electric supply was out of service! Damn it! It's only me left in the house while dad sent mum to her office. Raining heavily outside, oh, absolutely the sun will not show itself this morning. Where should I get source of light? Candles were nowhere to be found.


Torchlight? I've no idea where dad put that thing. Come on! Don't tell me this is how my day would began for today. I glanced at the clock, 7 o'clock? Oh dear! What am I supposed to do in this house alone by myself? The darkness that surrounded me gave me a creepy look. At last, I think I better get some sleep. 'Perhaps the people are doing their job' my mind said. But still, after a few hours waiting with hopes, there's no sign my wish would come true. Can I watch tv please? Arghh! So, the best way to get out myself out of this boredness, I took my mp3. Oh,it can't be happening! The mp3 was running out of battery,need to be charged. Fine,handphone is there, isn't it? Ah,not again! Battery low? Aish..it switched off automatically before I had a chance to text mum, telling my condition. There you go.


I was like a mad person, searching for anything I could do to kill the time. Finally, 2.15 p.m, I heard sounds of tv from my room. Yippie! My patience is not a waste! Lalala... Berbuka time! Right before azan Maghrib, my phone rang which means a text message received. From hotlink '...successfully topup with RM10'. I asked both my parents,sis and bro. No one admit. Haha! Another lucky day. Well, I bet they must have put the wrong number and accidently the money goes into my account. Say I'm mumbling? I don't care. I'm too happy to get furious with unnecessary things. Whoever you are "Mr, Mrs or Ms. Generous, I just want to thank you for making my day. Yeah, silver lining deserves it's name!

Thursday, August 27, 2009

Ini Cerita Saya ( part 2 )






These are some of the pictures of my school. Keep telling about my school,I forgot to put the pictures here. Thanks to my "adik" in SABDA for providing this picture. =D



Where did I stop? Oh yeah! Okay,let's continue.



Honestly, it was a very pathetic Saturday I ever had in my whole life. Eventhough I laid my eyes on the television but my mind wasn't there. I kept thinking about my decision. Am I on the track? Depressed conquered my mind and I can't seem to see ways to get rid of it. At last,I continued mourning. Crying until I have no more tears to shed. Just imagine how fragile my feeling was. Before this , I tend to think that I am a strong girl. But deep inside my heart,I am just like any other girl who needs support from the loved ones. So, I took steps to the public phone-my favourite spot .


I called Mum,again, to lighten the stress. I tried to control my voice when I heard Mum talking. So I let Mum said everything she needs to say as I can't utter any words. I just want to hear Mum's voice,that's all. Every single thing that I need to hear,non-stop advices and moral support just to make sure her beloved daughter feel calm.
Too bad,those words aren't good enough to fill my spirit. When I was about to end my conversation with Mum, I heard Mum said, they are going to visit me on the next day. Oh Allah! Only Allah knows how glad I was. I just can't wait to see the sun rise tomorrow.


After that,I looked for Farah and told her the great news for me. And she told the same thing to me. Our parents will come ; the joy that we've been looking for. As the next day began, I called Mum asking when they will arrive. Again,tears became a disease for me. My eyes were just like forbidden to stop crying when I saw my family. Blah blah blah. After spending a few hours with them,it's time to say farewell. Goodbye,loves! They left me alone, surviving with the environment that I hate. At night on the same day,prep class. With unwilling heart,I stepped in the class and did things I must finished. Around 11.30 o'clock, slumber time for me. I need to rest my eyes. They have been working too efficient today =) .



Monday arrived ; the beginning of my first week. As early as 5 a.m, my alarm clock started to shout loudly. I quickly get up and took shower as I hate to wait for lines. After performed Subuh prayer, Farah,Khadijah and I went to dining hall to take our breakfast. Blah blah blah. *skip skip skip*. Classroom time. I felt totally left out alone. At first, I was asked to sit beside an unknown girl who was in the same shoe as me, a new student. We both share our thoughts, the sadness. That was not enough for me to forget my mourning. Luckily,Khadijah asked to change place with some of them so both of us managed to sit beside each other. Alhamdulillah. Finally, I have a person whom I know I can rely on.
Almost everyday for that one week,we talked about Andalas. Our mind can't just stop thinking about Andalas. About teachers to the students.


When Khadijah was about to build the strength in herself, I came and destroyed the strength. How bad I was! Sorry Khadijah, I didn't mean it but I just need someone to share this feeling. Sorry because I didn't notice it before! Because of an incident, I started to talk with the classmates. The first person I became close in that class(besides Khadijah) was the person who sits in front of me. As time goes by, I became close with him and he was the place I expressed my feeling. He was one of the best listeners in this world. He was also the person who responsible to enhance my spirits when I fall apart. As the first intake students,he told me everything to make me feel the calmness staying there. Sharing all the experiences he went through about a month living in that school before I came, I realize ; I can survive!




*to be continue.....



Tuesday, August 25, 2009

Ini Cerita Saya (part 1)


Well,since one my friends asked me to share my experiences leading a life as a hostel's student. Here you are,dear! This is the only thing I can share with you. Nothing much actually. Most of them knew my stories,arent they? But please take note- I'm not good at memorizing things so there might be some stories left behind. No offense. Let's begin with the first day I stepped in the school.



The first day, I saw the school. And everything seems to suit what I've always imagined before. No big surprise. So just like any other students, I went through all the registration(*pls correct me if i'm wrong!) process and that's it! Officially I am the SABDA's students. Blah blah blah. Before we went to the surau to perform the maghrib prayer,we went to the dining hall to eat our dinner? Who are we? Its me,Farah and Khadijah. Suddenly,I saw a face. Seems familiar and unexpectedly,a sudden action from that boy,shouting my name at the middle of the dining hall,asking "Bila kau sampai?". So I showed him the sign "LATER" which means I'll talk to him later. That lucky guy? Of course it is Haziq Ishak. The time for prep session has arrived. Night's prep. As a clueless girl who knew nothing about the schedule in that school,I just followed every single thing stated exactly punctual on the time in which I need not. I mean like, I am supposed to have some spare time to relax myself. During the prep time,Khadijah introduced me to all my classmates but I couldn't see any chance I would be happy staying in that class.


Being too nerdy,I make myself punctual for every activities. Gosh! At that moment,I swear I regretted my decision for transferring to the school. Totally damn exhausted was the main solid reason I make myself felt empty there. Situation with my current classmates,arghh!! Why all of them seems to ignore my presence? I was like a statue at the back of the class as nobody notice my presence. I hate that!! All of the NANIRO's and 4 St/1 faces came to appear in my views. I just can't get focus with my lesson. Who cares about that? My heart is not at peace ; my soul doesn't belong there. How am I supposed to study? In fact,the mental torture continuously with the teacher's learning method that I can't adapt. I almost,nearly gave up with myself though I've tried to sooth myself,to be stronger as this is what they called challenges. But still,I miss Andalas so bad until I can't resist those tears. Tears became my best partner for the one whole week.


The surrounding gave me an unpleasant feeling that I hate and I'm certain I need to get rid of it as soon as possible. The way? Yes,absolutely. I need to transfer back to my previous school. I have almost everything there. Its like I couldn't ask for anything better. That's my main goal for that particular moment. So,during the "riadah" time on the next day after I registered,I called my parents, making them even more worried about my conditions. I picked up the phone,called them just to ask how they are doing in which actually I can't stop to think about them since they left me yesterday. I reminded myself not to cry when talking to them on the phone because I refused to hear they get worried over me. Yet, I lost to myself. When I hear their voices on the phone,those tears came out without permission.


I went through my first weekend at the hostel. Observing how people entertained themselves just to lead a happy life. I must do the same! Wake up at 6 o'clock,perform the Subuh prayer,recite Al-Quran as much as I wish with irresistible tears and around 6.30 I went to dining hall to fill the stomach though my appetite seems to forget its track. Luckily it is Saturday. After having my breakfast, I went back to my dorm just to take a few things and went out again with Farah to Bilik Rekreasi to watch television. I can't stay at the dorm and never for the one whole week. I am absolutely uncomfortable with my dormmates. Just like living with strangers,that's exactly what I felt at that moment. Lying alone on the bed at dorm makes me remind of everything I shouldn't! Oh no!




p/s : to be continue okayh,too sleepy to continue writing. need to sahur!

Hembusan Nafas



Tepat jam 12 tengah malam Ahad yang lalu,telefon bimbitku berdering menandakan ada pesanan ringkas buatku. Bunyi yang memenuhi segenap ruang kamar aku biarkan terus beralun. Perasaan malasku mengatasi perasaan ingin tahu yang membuak-buak di kala itu. Namun akhirnya,aku tewas juga lantaran dihambat rasa ingin tahu pemberi pesanan ringkas buatku di waktu begini. 'Mungkin penting' desis hati kecilku. Lalu,dengan langkah yang longlai aku menuju ke meja,mencapai telefon bimbitku yang terletak rapi di sudut meja. Sebuah pesanan yang cukup ringkas buatku. "Happy Birthday" beserta grafik yang menggamit hati dari kakak yang turut berkongsi tarikh lahir yang sama denganku. Hari jadiku,bererti hari jadinya juga. Mata yang separuh sedar itu akhirnya terkebil-kebil menatap pesanan ringkas itu buat kesekian kalinya. Ya Allah, 23 ogos! 'Macam mana boleh terlelap ni?' bentak hati kecilku.

Bibirku mula menguntumkan senyuman saat akal warasku mula menjalankan tugasnya. Lantas laju sahaja jari-jemariku menari di atas papan kekunci telefon bimbitku untuk mengucapkan selamat juga padanya. Tidak lama selepas itu,bertalu-talu pesanan ringkas yang bertandang daripada teman-teman mengucapkan selamat buat diri ini. Ya Tuhan,dari hati yang tulus ikhlas,aku benar-benar terasa syahdu untuk hari lahirku buat kali ini. Hiba menyelubungi kalbu tatkala malam melabuhkan tirai. Mereka masih ingat tarikh penting buat diriku ini,Ya Tuhan! Terharu! Sesungguhnya,itulah perkataan yang tepat bagiku kala itu. Mungkin kerana hari lahirku tahun ini sedikit berbeza berbanding tahun sebelumnya. Ya,hari lahirku disambut dalam bulan yang mulia. Tahun ini juga merupakan penghijrahan terbesar bagi diriku. Sayu,tiada kata yang mampu aku lontarkan namun tiada pula mutiara jernih di kelopak mata ini mahu menitis. Aku biarkan diri terdiam seketika.

Tidak ketinggalan,teman-teman yang baru aku kenali di sekolah baru juga tidak lupa tarikh keramat itu. Bertuahnya aku, dikelilingi insan-insan yang menyayangi diri ini. Malam itu,aku menjadi insan paling lemah. Entah kenapa,hatiku menjadi terlalu rapuh malam itu. Doa yang tidak-tidak putus aku panjatkan kepada Yang Maha Mendengar,kerana dengan izinNya aku masih diberi kesempatan bernafas di atas muka bumi yang indah ini. Aku bersyukur kerana aku masih lagi berpeluang meneruskan ibadah,melaksanakan tanggungjawabku sebagai hambaNya. Paling penting, aku bertuah kerana aku masih sedar siapa aku.
Selamat hari lahir ke-16, Izzatul Nazihah Bt Yahya.

Saturday, August 22, 2009

Home Sweet Home

Setelah sebulan meninggalkan blog kesayanganku ini tanpa diberi makan,hari ini aku kembali. Rindunya pada blog ni tak terkata. Dekat sekolah aku,mana boleh nak update blog ni. Maklumlah,duduk dekat kawasan yang terkenal dengan kelapa sawitnya. Tiap-tiap hari jumpa serangga aje lah.

Sama macam budak-budak sekolah asrama lain,sekarang ni aku tengah menikmati hari cuti sambil menyambut Ramadhan. Assignment yang dibekalkan cikgu memang tak terkata banyaknya. Bagi kerja macam orang cuti sebulan. Lalala..apa boleh buat. Dah nasib badan. Rasa rindu betul dengan kemeriahan Andalas.

Sekarang,pekan Bagan Datoh menjadi pekan terdekat aku . Teluk Intan menjadi bandar utama aku. Lagu negeri Perak jadi nyanyian harian aku. Aku menjadi warga kelas 4 Al-Farghani. Satu kelas yang aku dapat tafsirkan sebagai paling "friendly" dalam semua kelas yang ada. Mana taknya,hampir setiap kali waktu prep,mesti kelas aku akan didatangi banyak pelawat dari setiap kelas dan pelawat setia atau "regular customer" kelas aku mestilah Haziq Ishak aka Haziq Supa. Kalau Haziq tak ada je,mesti kelas aku senyap. Hahaha! Sorry Ziq! Oh ye,kelas tu terdiri daripada 12 org lelaki ; 18 org perempuan.

Dekat sekolah tu jugak aku dapat banyak kawan dari seluruh Selangor dan Perak. Kawan dari Perak dengan loghat Peraknya,macam-macam benda yg aku belajar. Bak kata Hakeem,virus rubik tengah merebak sekarang. Sekolah aku pun tak ketinggalan. Tiap-tiap hari pagi petang siang malam budak-budak kat sana main rubik ni non-stop. Siap lawan siapa dapat siapkan paling cepat. Aku pulak tak ketinggalan,tengok orang main,aku pun nak jugak. Tapi sayang,aku belajar separuh jalan. Haha. Penat dah budak-budak kelas aku ajar,tapi aku dapat tangkap separuh je. Last-last aku kena marah. Kui kui kui.

Kekreatifan aku pun mula meluas dekat sini. Benda-benda yang aku tak pernah buat pun aku buat. Contohnya,selama 16 tahun aku hidup,tak pernah-pernah aku main ragbi. Tiba-tiba cikgu suruh main ragbi. Haha,kelakar rasanya. Lepas tu,tak pernah lagi aku sentuh belalang,cengkerik seumur hidup aku. Kat sekolah tu,aku mula bermesra dengan alam semulajadi. Rasa pelik jugak dengan diri sendiri.

Lepas tu,semalam merupakan "cooking lesson" masa kelas english. Seronok. Dapat masak-masak. Macam-macam resipi yang dipersembahkan termasuklah koktel,air bandung. Kumpulan aku masak macaroni goreng menggunakan resepi aku. Yang bestnya,semua orang kena masak macam buat rancangan kat tv tapi dalam english version. Tak pernah-pernah aku masak sambil speaking. Hahaha. Lepas dah siap masak,kena bagi cikgu-cikgu rasa dan jugak budak-budak kelas. Adoi~ penat tapi seronok.


Tapi aku tetap rindu kawan-kawan Andalas aku yang havoc. Cuti ni kita keluar,nak tak? Rindu dowh!




Friday, July 17, 2009

New Chapter




As people say,humans change. And so do I. And right now,the time has arrived for me to open a new chapter of my life. For the last minute decision, I've decided to accept the offer to Sek.Men.Sains Bagan Datoh(SABDA). It was a sudden decision from me and I swear I've no idea where I got the strength to proceed with the decision.



The first time I stepped in the school, I felt nothing. I prayed a lot to Allah,hopefully I am doing a very wise decision. It was empty deep inside my heart. Maybe at the moment I'm still missing my buddies. Wondering what they're doing without me. And for the first time in my whole life,I hate the feeling I had at the moment. Feeling left out alone.


As time goes by,I started to love the school. I begin to adapt myself with the new environment that I never knew all this while. The best part is I discovered the other side of me which I've never seen before this. I started to endure hardship, value of friendship and so on. Undeniable the learning method in this school isn't the same as my previous school. I must admit, I depend a lot on my friends and classmates help. And I get to know various types of people as I love to observe how people behave themselves.

Sunday, May 31, 2009

Arrival


What a Sunday! I love this great pleasure which I need not to think about studies and I am free to do things I love. Ouh,I miss Bell! Never really had this feelings but I miss her. As I know,she'll be back today. Bell,if you are reading this,I just wanna tell you that we've got a lot of hot stories to tell you. Just to be honest,I've nothing much to say since NANIRO are far far away from me. I wonder what they're doing right now. Thought of doing some blog walking. Salam.

*did I say it correctly?

Thursday, May 28, 2009

Tagged by Bell the Loceng

1.Besides your lips, where is the favorite spot to get kissed?
cheek perhaps,forehead

2.how did you feel when you woke up this morning?
happy. endless smile since the exam is just over

3.who was the last person/people you took a photo with?
NANIRO and the models for SMKSA fashion show

4.would you consider yourself spoiled?
definitely not

5.will you ever donate blood?
sure,why not?

6.have you ever had a best friend who was of the opposite sex?
yeah. and until now

7.do you want someone to be dead?
not yet i guess

8.what does your last text message say?
"ijat!! buat gaia!" from naddy

9.what are u thinking right now?
planning to watch "terminator salvation" tomorrow

10. do you want someone to be with you now?
no. i feel good to be alone

11.what was the time you went to bed last night?
12.47 am

12.where did you buy the tee you are wearing now?
tesco. haha! cheap one.

13.is someone on your mind right now?
yes,it is them.

14.who was the last person who text you
naddy

TEN Lucky Person to do this quiz...
1. Yazlin
2. Naddy
3. Romai
4. Yus
5.Fiona
6. Kae Leh
7. Ain
8. Mya
9. Mei Yi
10. Foo

15. Who is no. 2 having a relationship with?
with me as bff

16. Is no. 3 a male or a female?
as far as i can see she is a female. hee~

17. If no. 7 and and no. 1 get together, would it be a good?
haha! they will cause a great havoc!

18. What is no. 1 studying about?
she's studying about life

19. When was the last time you chatted with them?
at school

20. Is no. 4 single?
maybe yes maybe not!!

21.Say something about no. 2.
i need the best respond from you whenever i am talking,ok dear?

22.What do you think about no. 2 and no. 6 being together?
they make a good match.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...